Αρχική Υγεία ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ Κ.ΠΛΕΥΡΗ ΤΗΝ...

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ Κ.ΠΛΕΥΡΗ ΤΗΝ 01/02/2023

13
0

Τοποθέτηση του Βλαδίμηρου Παναγιωτίδη, Β’ αντιπροέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Κιλκίς, στη συνάντηση του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου με τον υπουργό Υγείας κ.Αθανάσιο Πλεύρη την

1η Φεβρουαρίου 2023 στο γραφείο του υπουργού.

Κύριε υπουργέ Υγείας,

Γνωρίζετε ότι η χώρα συνεχίζει να βιώνει την ιογενή πανδημία και ότι δημιουργούνται καθημερινά νέες ανάγκες για νοσηλεία και θεραπεία αυτών των ασθενών, πέραν όλων των υπολοίπων περιστατικών.

Θέλω να αναφερθώ στην καθημερινή λειτουργία ενός επαρχιακού νοσοκομείου και συγκεκριμένα του νοσοκομείου Κιλκίς, που είναι ο νομός από τον οποίο προέρχομαι.

Από τις 86 θέσεις των μονίμων ειδικών ιατρών, σήμερα υπηρετούν 50 ιατροί, άρα υπάρχουν 36 θέσεις κενές. Για να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες χρησιμοποιούνται επικουρικοί, που αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο και σήμερα υπηρετούν 10.

Επειδή όμως δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες των νοσηλευομένων, χρησιμοποιούνται 14 ιατροί με μετακίνηση από άλλους φορείς και ιδιώτες μόνο για την κάλυψη των εφημεριών του νοσοκομείου, το οποίο εφημερεύει σε καθημερινή βάση, όπως όλα τα νοσοκομεία της επαρχίας.

Θα πρέπει να γνωρίζετε, επίσης, ότι η εξεύρεση ιατρών συμβασιούχων είναι δυσχερής στην επαρχία, διότι δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι. Οι νέοι ιατροί φεύγουν σε χώρες ευρωπαϊκές κυρίως, οπότε μειώνονται  και οι ειδικευόμενοι σε αναμονή. Πιστεύω ότι σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν ενδιαφερόμενοι ιατροί και για μόνιμες θέσεις ειδικευμένων στο ΕΣΥ, εάν δεν αλλάξουμε πορεία.

Επίσης, λάβετε υπόψη ότι κάθε χρόνο συνταξιοδοτούνται 3-4 ιατροί στο νοσοκομείο μας, χωρίς να αναπληρώνονται από μόνιμες προσλήψεις. Οι εμβαλωματικές λύσεις των επικουρικών και των μετακινούμενων ιατρών δεν λύνουν τα προβλήματα, απλώς τα μεταθέτουν χρονικά. Ριζική λύση είναι η πρόσληψη μονίμων ειδικευμένων ιατρών, για να καλυφθούν οι ανάγκες στο νοσοκομείο Κιλκίς.

Κύριε υπουργέ, οι ανάγκες αυξάνονται ενώ ο αριθμός των ειδικών ιατρών συνεχώς μειώνεται, σχήμα οξύμωρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η παθολογική κλινική και η κλινική covid-19 , που σήμερα που μιλάμε λειτουργούν με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες 3 παθολόγων, ήταν 4 μέχρι πριν λίγες μέρες, αλλά παραιτήθηκε ο ένας λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας και της υπερκόπωσης (burn out).

Η δημιουργία και μόνο κλινικής με ιογενή λοίμωξη (COVID) σε ένα νοσοκομείο που διαθέτει 3 μόνο παθολόγους και δεν διαθέτει ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) ούτε ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας), είναι επικίνδυνη και επιστημονικά αδύνατη, με άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας.

Παρά τις όποιες φιλότιμες προσπάθειες για λύσεις, δυστυχώς οι συνθήκες χειροτερεύουν αντί να καλυτερεύουν. Θα πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν διαδικασίες για προσλήψεις ιατρών και οι προσλήψεις μετράνε από τη στιγμή που θα πιάσουν δουλειά οι ιατροί στο νοσοκομείο.

Προηγούμενο άρθροΗ ΑΝΚΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΜΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER
Επόμενο άρθροΚΡΟΚΟΔΕΙΛΙΑ ΔΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΙΛΟΤΟΥΣ (ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Φ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ