Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 14 Ιουνίου
Πριν από τη συνάντηση των δύο Υπουργών Εξωτερικών, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έγινε δεκτός από τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μία συνάντηση που δόθηκε έμφαση στη θετική ατζέντα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του έκανε σαφές ότι σκοπός των επαφών ήταν να επιχειρηθεί μια διαδικασία πρώτης συνεννόησης και, αν αυτό καταστεί δυνατόν, σταδιακής ομαλοποίησης της κατάστασης σε βάθος χρόνου. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε:
· Ένας περιορισμένος κατάλογος προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας, καθώς και η αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών Covid-19.
· Να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 14 Ιουνίου.
Η ελληνική θέση είναι κρυστάλλινη: η κυβέρνηση Μητσοτάκη τάσσεται υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου με την Τουρκία, πάντα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
· Η τουρκική εμμονή στο «casus belli», αν η Ελλαδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο, είναι απαράδεκτη.
· Όπως επίσης και ο μη σεβασμός, εκ μέρους της Τουρκίας, της Σύμβασης του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας.
· Επίσης, το «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» είναι παράνομο και ανυπόστατο, ενώ είναι γεγονός απαράδεκτο η παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε αέρα και θάλασσα, καθώς και η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.
· Απαράδεκτη είναι και η συνέχιση της επιθετικής ρητορικής, ενώ η επίκληση ζητημάτων που άπτονται της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη είναι προκλητική και αδικαιολόγητη.
· Για το Κυπριακό, η ελληνική θέση είναι ότι το μοναδικό πλαίσιο για την επίλυση του προβλήματος είναι η Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία, όπως ορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.
· Ενώ, προκειμένου να επιτευχθεί σταθεροποίηση στη Λιβύη με τη διοργάνωση εκλογών τον προσεχή Δεκέμβριο, προϋπόθεση είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από το έδαφος της χώρας.
Όλα αυτά τα θέματα τέθηκαν με σαφήνεια και αποφασιστικότητα στον κ. Τσαβούσογλου από τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.
Δημοσιεύεται η προκήρυξη για τις θέσεις των Ομάδων Προστασίας των Πανεπιστημίων
Σημεία από την εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου:
· Θα ήθελα, εισαγωγικά, να επισημάνω δύο σημεία τα οποία νομίζω ότι χρήζουν κάποιας ιδιαίτερης σημασίας.
o Πρώτον το γεγονός ότι, καθώς φαίνεται, από αύριο η Ελλάδα εντάσσεται στο πρώτο κύμα των χωρών που ενεργοποιούν το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid. Δηλώνει την ετοιμότητά μας για ένα πιο ασφαλές και πιο ελεύθερο καλοκαίρι.
o Δεύτερη επισήμανση: δημοσιεύεται η προκήρυξη για τις θέσεις των Ομάδων Προστασίας των Πανεπιστημίων. Το επισημαίνω αυτό διότι πρέπει όχι μόνο να δρομολογούμε στα Υπουργικά μας Συμβούλια καινούργιες μεταρρυθμιστικές δράσεις, αλλά πρέπει να είμαστε και σίγουροι ότι υλοποιούμε εντός των καθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων αυτά τα οποία έχουμε ήδη αποφασίσει. Και η προστασία των πανεπιστημίων μέσω της δημιουργίας αυτών των Ομάδων, σε συνεννόηση πάντα με τις διοικήσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων αποτέλεσε μία κεντρική δέσμευση της κυβέρνησης, η οποία θα γίνει πράξη χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.
· Δεν θέλω να σταθώ αναλυτικά στα πολλά θέματα τα οποία έχουμε σήμερα στην ημερήσια διάταξη, τα οποία έχουν ένα έντονο οικονομικό και αναπτυξιακό πρόσημο. Επιτρέψτε μου μόνο μία παρατήρηση στην εξαιρετική σημασία στην οποία αποδίδω στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την ανακουφιστική φροντίδα.
o Είναι ένα καινοτόμο νομοσχέδιο το οποίο αντιμετωπίζει μία δύσκολη πραγματικότητα, της φροντίδας την οποία πρέπει να παρέχουμε όχι μόνο σε χρονίως πάσχοντες αλλά και σε ασθενείς τελικού σταδίου.
o Ένα πολύ ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα το οποίο πιστεύω ότι για πρώτη φορά αντιμετωπίζεται από το Υπουργείο Υγείας ολιστικά και με την απαραίτητη κοινωνική ευαισθησία.
Σήμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από τον ΟΟΣΑ
Οι προβλέψεις που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για τη χώρα μας αποτελούν ακόμα ένα σήμα εμπιστοσύνης στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Προοπτικές οι οποίες εμφανίζονται σημαντικά βελτιωμένες για τη φετινή χρονιά, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του διεθνούς Οργανισμού, και ακόμα πιο δυναμικές για το 2022. Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι:
· Το 2021 το ΑΕΠ στην Ελλάδα θα αυξηθεί κατά 3,8%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 3,4% και έναντι πρόβλεψης για μόλις 0,9% πριν από έξι μήνες.
· Όσον αφορά στο 2022, προβλέπει ανάπτυξη ύψους 5%.
Με τις προβλέψεις αυτές, ο ΟΟΣΑ προστίθεται σε μια μακρά σειρά θεσμών, οίκων αξιολόγησης, τραπεζών και αναλυτών, που αναθεωρούν επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, συγκλίνουν στο ότι η Ελλάδα, μέσα στο 2022, θα υπερκαλύψει τις απώλειες που κατέγραψε, εξαιτίας της πρωτόγνωρης, παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, πέρυσι στο ΑΕΠ της.
Αναβαθμίζεται το Γραφείο Ελληνικού
Στη Γενική Γραμματεία Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μεταφέρονται, με τροπολογία, οι αρμοδιότητες του Γραφείου του Ελληνικού, το οποίο υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του ΥΠΟΙΚ. Η μεταφορά στο ΥΠΕΝ πραγματοποιείται προκειμένου το Γραφείο Ελληνικού να αναβαθμιστεί σε κεντρικό φορέα, προκειμένου να υλοποιήσει απρόσκοπτα την έκδοση του μεγάλου αριθμού αδειών που απαιτούνται, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης επένδυσης αστικής ανάπλασης που θα πραγματοποιηθεί στη χώρα.
· Σημειώνεται ότι αναμένεται σημαντική επιτάχυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας της επένδυσης, ύστερα από τη σχετική τροπολογία που κατατέθηκε την Παρασκευή σε σχέδιο νόμου του ΥΠΕΣ.
· Στο Γραφείο Ελληνικού μεταφέρονται μεταξύ άλλων αρμοδιότητες, όπως η έκδοση αλλά και ο έλεγχος όλων των αδειών που αφορούν σε οικοδομική δραστηριότητα, η λειτουργική αδειοδότηση των επιχειρήσεων, η αδειοδότηση των κατασκευών στο Μητροπολιτικό Πάρκο των 2.000 στρεμμάτων και η αδειοδότηση των τουριστικών εγκαταστάσεων.
· Το Γραφείο Ελληνικού αναμένεται να ενισχυθεί με δεκάδες ακόμα άτομα προσωπικό, για την εύρυθμη λειτουργία του.
· Η ίδια τροπολογία προβλέπει τη δυνατόητα αναθεώρησης του προεδρικού διατάγματος του 2004, για τις χρήσεις γης, προκειμένου να συνάδει με το σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης της έκτασης των 6.200 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου.
Δημοπρατείται η μεγαλύτερη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στη χώρα μέχρι σήμερα
Τη δημοπράτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης, η οποία θα είναι η μεγαλύτερη στη χώρα, αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 21 Μαΐου 2021.
· Η εγκατάσταση θα εξυπηρετεί περισσότερους από 1.000.000 πολίτες, και συγκεκριμένα τις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας αλλά και τον Δήμο Παιονίας, και θα γίνει σε περιοχή πλησίον του ΧΥΤΑ Μαυροράχης.
· Η ονομαστική (μέγιστη) δυναμικότητα της ΜΕΑ θα ανέρχεται σε 300.000 τόνους απορριμμάτων ανά έτος και θα δέχεται το 65% των αποβλήτων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.
· Πρόκειται για έργο ΣΔΙΤ, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα συμβάλλει καθοριστικά στον στόχο μείωσης του ποσοστού ταφής αποβλήτων από το 80% που βρίσκεται σήμερα στο 10% ή και χαμηλότερα.
· Η Μονάδα θα περιλαμβάνει εγκαταστάσεις υποδοχής και διαχωρισμού των αποβλήτων, ανάκτησης ανακυκλώσιμων υλικών, ξεχωριστής επεξεργασίας βιοαποβλήτων για τη μετατροπή τους σε κομπόστ υψηλής ποιότητας και παραγωγής δευτερογενούς καυσίμου.
· Η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων θα δημιουργήσει περισσότερες από 200 νέες, μόνιμες θέσεις εργασίας, ενώ η κατασκευή της αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025 και ταυτόχρονα να ξεκινήσει η λειτουργία της.
—
Νέα Δημοκρατία, Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας – stratigikos@nd.gr