Αρχική Οικονομία ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΠΑΙΟΝΙΑ ΙΣΧΥΡΗ» ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ-ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΕΤΟΥΣ 2022

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΠΑΙΟΝΙΑ ΙΣΧΥΡΗ» ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ-ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΕΤΟΥΣ 2022

154
0

Στην τακτική συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης του Δημοτικού Συμβουλίου Παιονίας στις 31/08/2021, το 1ο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης, αφορούσε την επιβολή τελών καθαριότητας- φωτισμού.

Η πρόταση της διοίκησης του δήμου ήταν να παραμείνουν τα τέλη ως έχουν, με την επιχειρηματολογία ότι δεν έχουν επεξεργασθεί ακόμη τα στοιχεία των επιπρόσθετων τετραγωνικών μέτρων, τα οποία δηλώθηκαν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ.

Πέραν του γεγονότος ότι οι περισσότεροι δήμοι της χώρας έχουν ήδη επεξεργασθεί τα στοιχεία αυτά, η ίδια η δημοτική αρχή αναφέρει ότι τα έσοδα αυξήθηκαν ανά μήνα κατά 25.000 ευρώ, ήτοι 300.000 ευρώ για όλο το έτος. Η συμπολίτευση του δήμου δεν αναφέρθηκε καθόλου στα ποσά που εισπράττει ο δήμος για το Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών της Νέας Καβάλας. Οι πιστώσεις αυτές χορηγούνται στο Δήμο Παιονίας από το κράτος, για την αποκατάσταση ζημιών που προκαλούνται από τους εκεί εγκατεστημένους μετανάστες προς παροχή ασύλου. Τα ποσά αυτά με τις αναμορφώσεις προϋπολογισμού, ο Δήμος Παιονίας τα πιστώνει σε κωδικούς που αφορούν σε τέλη καθαριότητας – φωτισμού, τα οποία όμως στην ουσία είναι έσοδα του δήμου. Τα έσοδα αυτά προϋπολογίζονται σε 20.000 ευρώ ανά μήνα, ήτοι σε ετήσιο σύνολο φθάνουν τις 240.000 ευρώ.

Πέραν αυτού, για την περίοδο της πανδημίας, ο Δήμος Παιονίας έχει επιχορηγηθεί με 650.000 ευρώ περίπου, για απώλεια εσόδων και για ληξιπρόθεσμες οφειλές έλαβε άλλο 1.300.000 ευρώ περίπου, όταν εμείς στη δική μας θητεία καταβάλαμε από τα ίδια έσοδα του δήμου για ληξιπρόθεσμες οφειλές 1.500.000 ευρώ.  

Στην αντίστοιχη περσινή εισήγηση για τα τέλη καθαριότητας-φωτισμού του 2021, τα προϋπολογισθέντα έξοδα, αφαιρώντας τις 212.000 ευρώ, (τα οποία αφορούσαν την προμήθεια απορριμματοφόρου) ήταν 2.559.000 ευρώ, ενώ η φετινή αντίστοιχη εισήγηση των εξόδων είναι 2.756.000 ευρώ, Άρα, αυξημένα κατά 196.500 ευρώ.

Ο Δήμαρχος κ. Σιωνίδης, ανέφερε ως λόγους αύξησης των εξόδων την συντήρηση του στόλου των οχημάτων ο οποίος είναι παλιός και απαιτεί μεγαλύτερα ποσά κάθε χρόνο (αύξηση κατά 70%: 170.000 ευρώ φέτος από 100.000 ευρώ πέρσι), αύξηση της δαπάνης για την προμήθεια καυσίμων (αύξηση κατά 25%: 200.000 ευρώ φέτος από 160.000 πέρσι), αύξηση 40% της δαπάνης για την προμήθεια κάδων (70.000 ευρώ φέτος από 50.000 ευρώ πέρσι).

Για τα μεν οχήματα, ήδη ο δήμος έχει ήδη προμηθευτεί καινούργια αγροτικά αυτοκίνητα και ηλεκτρικά αυτοκίνητα!

Ακόμη, πρόκειται όπως λένε να προμηθευτούν, εντός του τρέχοντος μηνός, 2 η 3 νέα απορριμματοφόρα, για τους δε κάδους απορριμμάτων, κάθε χρόνο δαπανώνται όλο και μεγαλύτερα ποσά για προμήθεια, δεν είναι δυνατόν να καταστρέφονται τόσοι κάδοι κάθε χρόνο και να χρειάζεται αντικατάσταση τους.

Κατά την άποψη μας, η διοίκηση του δήμου σπαταλά χρήματα των δημοτών  στην προσπάθεια της να δείξει ότι κάνει κάποιο στοιχειώδες έργο, ενώ στην ουσία όλα αυτός που πληρώνει το λογαριασμό είναι ο δημότης. Για τους παραπάνω λόγους, η πρόταση μας, στην συγκεκριμένη συνεδρίαση του ΔΣ, ήταν η μείωση των τελών καθαριότητας και φωτισμού για το 2022, κατ’ ελάχιστο 15%. Στο μέλλον, οφείλουμε να προβούμε σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση, εφόσον γίνουν ορισμένες ενέργειες, όπως η μείωση του κόστους ρεύματος, κάτι το οποίο εμείς ως διοίκηση είχαμε σχεδιάσει και εκπονήσαμε τη σχετική μελέτη για αντικατάσταση όλου του δικτύου ηλεκτροφωτισμού με οικονομικούς λαμπτήρες νέου τύπου.

Δυστυχώς, η νυν διοίκηση για μικροπολιτικούς λόγους και για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων ακύρωσε την ώριμη μελέτη που είχαμε καταθέσει και προέβη στη σύνταξη άλλης πανομοιότυπης! Αν προχωρούσε το έργο αυτό, ήδη θα είχαμε ορατά αποτελέσματα.

Ας μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε δυο χρόνια πριν τις επόμενες δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023, και οι κύριοι της διοίκησης, σύμφωνα, με την προσφιλή τους τακτική, θα κάνουν τις ανάλογες κινήσεις τους προεκλογικά.

Σε καιρό όμως οικονομικής ύφεσης, λογω και της πανδημίας, δεν έχουν πράξει τίποτα που να ανακουφίσει τους δημότες.

Καλούμε τον Δήμαρχο κ. Σιωνίδη να αναθεωρήσει την τακτική του αυτή και να κατευθύνει τις ενέργειες του προς όφελος των δημοτών.  Εμείς θα είμαστε εδώ παρόντες να αναδεικνύουμε τις αστοχίες της δημοτικής αρχής και να προτείνουμε λύσεις που θα εξυπηρετούν το γενικό συμφέρον.

Χρήστος Π. Γκουντενούδης

Πρώην Δήμαρχος Παιονίας

Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης

«ΠΑΙΟΝΙΑ ΙΣΧΥΡΗ»

Προηγούμενο άρθροΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ – Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ – Η ΕΝΑΝΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
Επόμενο άρθροΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΙΛΚΙΣ ΣΤΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΟΛΙΓΟΜΕΛΗ ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΓΕΛ ΧΕΡΣΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΑΝΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ