Αρχική Περιβάλλον - Πολιτισμός ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 19ΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΜΙΜΑΣ ΔΗΜΟΥ ΚΙΛΚΙΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 19ΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΜΙΜΑΣ ΔΗΜΟΥ ΚΙΛΚΙΣ

149
0

9º Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Δήμου Κιλκίς

3-11 Οκτωβρίου 2021

Α. Προ-Φεστιβαλικές Εκδηλώσεις

27 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου

Artistic residence (work in progress) από το Γαλλικό θίασο «DromocósmicasDromocosmicas»

Σάββατο 2 Οκτωβρίου

Δημοτικό Πάρκο-Κήπος

18:00 Παγκόσμια προ-πρεμιέρα των εργασιών του work in progress, του θιάσου  «DromocósmicasDromocosmicas» με την παράσταση «Το Δάγκωμα του σκύλου», μια εξερεύνηση του τρόπου δραματοποίησης των φιλοσοφικών εννοιών μέσα από το θέατρο, τις μαριονέτες και τα στοιχεία του τσίρκου

Β. Πρόγραμμα Φεστιβάλ

Κυριακή 3 Οκτωβρίου

Δημοτικό Πάρκο-Κήπος

11:00 Θεατροπαιδαγωγική δράση (θεατρικά παιχνίδια, παντομίμα, ρόλοι και γρίφοι) ά παιχνίδια από φοιτήτριες/-φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

12:00 «Κρεμασμένο από ένα νήμα» – Παράσταση δρόμου από το θίασο «Di Filippo Marionette»”, Χωρίς λόγια – Διάρκεια : 30 λεπτά. (Θέατρο Μαριονέττας)

12:30 «Muamba» – Παράσταση δρόμου από το θίασο «DromocósmicasDromocosmicas». Χωρίς λόγια – Διάρκεια : 30 λεπτά. (Ακροβατικό θέατρο δρόμου)

Αυστροελληνική Καπναποθήκη

16:30-18:30 Έναρξη Έκθεσης και – Εερργαστήρια στην Καπναποθήκη. με τίτλο  «Το Περιπλανώμενο Μουσείο των πολιτισμώνΠολιτισμών». Έναρξη της έκθεσης – εργαστήρια

Συνεδριακό Κέντρο

19:00 Επίσημη έναρξη Παράσταση για την έναρξη του φΦεστιβάλ – Χαιρετισμοί

19:15 «Ο ήρωας της Αλαμάνας, Αθανάσιος Διάκος» – Παράσταση Ελληνικού Θεάτρου Σκιών του Χρήστου Στανίση στο Σ.Κ. Το Ελληνικό Θέατρο Σκιών του Χρίστου Στανίση με τετραμελές παραδοσιακή ορχήστρα – Διάρκεια : 60 λεπτά

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου

Αυστροελληνική Καπναποθήκη

09:00με -12:00 «Το Περιπλανώμενο Μουσείο των Ππολιτισμών» – Έκθεση και εργαστήρια στην Καπναποθήκη για με 3 επισκέψεις από Δημοτικά Σσχολεία χολεία του Κιλκίς (έως 25 μαθητές ανά επίσκεψη)

Συνεδριακό Κέντρο

11:00 «Variations» – Παράσταση από το θίασο για μαθητές των σχολείων του Κιλκίς. «Di Filippo Marionette», έργο “Variations” Χωρίς λόγια – Διάρκεια : 30 λεπτά (Θέατρο Μαριονέττας)  

Προαύλειος  χώρος Δημοτικού Σχολείου Σ.Σ.Μουριών

11:00 «Eco-circus» Περιφερειακή Παράσταση από το θίασο «Luca Regina» – Διάρκεια: 50 λεπτά (Θέατρο με αντικείμενα)

Προαύλειος  χώρος 5ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς

9:00-12:30 «Ο Φύλακας του Πύργου» Εργαστήρια – Θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Για παιδιά ηλικίας 10 έως 12 ετών)

Συνεδριακό Κέντρο

19:00 «Variations» – Παράσταση από το θίασο «Di Filippo Marionette», Χωρίς λόγια – Διάρκεια: 30λεπτά. (Θέατρο Μαριονέττας)

Παράσταση στο Σ.Κ. “Di Filippo Marionette” έργο “Variations”.

Τρίτη

11:00 Παράσταση στα δημοτικά διαμερίσματα του Κιλκίς. «Luca Regina» με το έργο ”Eco-circus” (Ελληνικά +5)

19:00 Παράσταση στο Σ.Κ. “Di Filippo Marionette” έργο “Variations”.

5 Οκτωβρίου 2021, Τρίτη

Αυστροελληνική Καπναποθήκη

09:00με -12:00 . «Το Περιπλανώμενο Μουσείο των Ππολιτισμών». –  Έκθεση και εργαστήρια στην Καπναποθήκη για με 3 επισκέψεις από Δημοτικά Σσχολεία του Κιλκίς (έως 25 μαθητές ανά επίσκεψη)

Συνεδριακό Κέντρο

 

11:00 «Variations» – Παράσταση από το θίασο «Di Filippo Marionette»Χωρίς λόγια, Διάρκεια: 30λεπτά (Θέατρο Μαριονέττας) 11:00 Παράσταση για μαθητές των σχολείων του Κιλκίς. “Di Filippo Marionette” έργο “Variations” (+ από 7, χωρίς λόγια)

Προαύλειος  χώρος Δημοτικού Σχολείου Χέρσου

11:00 «Eco-circus» – Περιφερειακή παράσταση από το θίασο «Luca Regina» – Διάρκεια: 50 λεπτά (Θέατρο με αντικείμενα)

Προαύλειος  χώρος 2ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς

9:00-12:30 «Ο Φύλακας του Πύργου» Εργαστήρια – Θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Για παιδιά ηλικίας 10 έως 12 ετών)

Συνεδριακό Κέντρο

11:00 Παράσταση στα δημοτικά διαμερίσματα του Κιλκίς. «Luca Regina» με το έργο ”Eco-circus” (Ελληνικά +5)

19:00 «Eco-circus» – Παράσταση από το θίασο «Luca Regina» – Διάρκεια: 50 λεπτά (Θέατρο με αντικείμενα)

Παράσταση στο Σ.Κ. Luca Regina» με το έργο ”Eco-circus                    

6Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021, Τετάρτη

Αυστροελληνική Καπναποθήκη

9:00-12:00 «Το Περιπλανώμενο Μουσείο των Πολιτισμών» – Έκθεση και εργαστήρια με 3 επισκέψεις από Δημοτικά Σχολεία (έως 25 μαθητές ανά επίσκεψη)

Συνεδριακό Κέντρο

09:00 με 12:00. «Το Περιπλανώμενο Μουσείο των πολιτισμών».  Έκθεση και εργαστήρια στην Καπναποθήκη για 3 επισκέψεις από σχολεία του Κιλκίς (έως 25 μαθητές ανά επίσκεψη)

11:00 «Alma» – Παράσταση από το θίασο για μαθητές των σχολείων του Κιλκίς«Labu Teatre»με το έργο «Alma».Χωρίς λόγια – Διάρκεια: 45λεπτά.

Προαύλειος  χώρος Δημοτικού Σχολείου Νέας Σάντας

 

11:00 «Eco-circus» Περιφερειακή παράσταση από το θίασο «Luca Regina» – Διάρκεια : 50 λεπτά (Θέατρο με αντικείμενα)

.

Συνεδριακό Κέντρο

11:00 Παράσταση στα δημοτικά διαμερίσματα του Κιλκίς. «Luca Regina» με το έργο ”Eco-circus” (Ελληνικά +5)

19:00 «Alma» – Παράσταση από το θίασο «Labu Teatre»Χωρίς λόγια – Διάρκεια: 45λεπτά (Θέατρο με αντικείμενα)  .

Παράσταση για την έναρξη του φεστιβάλ στο Σ.Κ. «Labu Teatre» με το έργο «Alma». Χωρίς Λόγια για όλη την οικογένεια  από 3 ετών

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου

Αυστροελληνική Καπναποθήκη

9:00-12:00. «Το Περιπλανώμενο Μουσείο των πολιτισμών».  Έκθεση και εργαστήρια στην Καπναποθήκη για 4 επισκέψεις από σχολεία του Κιλκίς (έως 25 μαθητές ανά επίσκεψη)

Συνεδριακό Κέντρο

11:00 «Hilar, ιστορίες που συμβαίνουν με ένα νήμα» από το θίασο «Antonella  D’Ascenzi»Χωρίς λόγια – Διάρκεια: 50λεπτά (Θέατρο με αντικείμενα)

19:00 «Hilar, ιστορίες που συμβαίνουν με ένα νήμα» από το θίασο «Antonella  D’Ascenzi»Χωρίς λόγια – Διάρκεια: 50λεπτά (Θέατρο με αντικείμενα)

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου

Αυστροελληνική Καπναποθήκη

9:00-12:00 «Το Περιπλανώμενο Μουσείο των πολιτισμών».  Έκθεση και εργαστήρια στην Καπναποθήκη με 4 επισκέψεις από σχολεία του Κιλκίς (έως 25 μαθητές ανά επίσκεψη)

15:30-18:30 Master class για εκπαιδευτικούς από τονPep Beltran, με θέμα: «Η χρήση των αντικειμένων ως παιδαγωγικό εργαλείο για την αφήγηση γνώσεων και ιστοριών»

Συνεδριακό Κέντρο

11:00 «Antología»από το θίασο «CIA Jordi Bertran», Χωρίς Λόγια – Διάρκεια: 50 λεπτά (Θέατρο Μαριονέττας)

19:00 «Sogni in scatola»από το θίασο «Nani Rossi», Χωρίς Λόγια – Διάρκεια: 50 λεπτά (Θέατρο Μαριονέττας) 

Σάββατο 9 Οκτωβρίου

Πλατεία Ειρήνης

11:00 «Nani Rossi Show» Παράσταση από το θίασο «Nani Rossi», Χωρίς Λόγια – Διάρκεια: 50 λεπτά (Θέατρο με αντικείμενα, κλόουν)

12:00 «Emigranti»Μουσικό θέατροαπό το θίασο «Faber Teater», Χωρίς Λόγια – Διάρκεια: 50 λεπτά (Μουσικό Θέατρο εν κινήσει)

13:00 «Το σποράκι» Παράσταση από το θίασο «Nista» Χωρίς Λόγια – Διάρκεια: 30 λεπτά (Παράσταση με μάσκες)

Αυστροελληνική Καπναποθήκη

16:30-18:30 Έκθεση και εργαστήρια στην Καπναποθήκη. «Το Περιπλανώμενο Μουσείο των Πολιτισμών». Επισκέψεις ανοικτές για το κοινό 

Συνεδριακό Κέντρο

19:00 «Antología»από το θίασο «Cia. Jordi Bertran», Χωρίς Λόγια – Διάρκεια: 50 λεπτά (Θέατρο Μαριονέττας)

Κυριακή 10 Οκτωβρίου

Δημοτικό Πάρκο-Κήπος

11:00 «Nani Rossi Show» Παράσταση από το θίασο «Nani Rossi», Χωρίς Λόγια – Διάρκεια: 50 λεπτά (Θέατρο με αντικείμενα, κλόουν)

12:00 «Emigranti»Μουσικό θέατροαπό το θίασο «Faber Teater», Χωρίς Λόγια – Διάρκεια: 50 λεπτά (Μουσικό Θέατρο εν κινήσει)

13:00 «Antología»από το θίασο «Cia. Jordi Bertran», Χωρίς Λόγια – Διάρκεια: 50 λεπτά (Θέατρο Μαριονέττας)

Συνεδριακό Κέντρο

19:00 Λήξη του Φεστιβάλ – «Magic Folk» με το θίασο «State Theatre of Blagoegrad». Χωρίς Λόγια – Διάρκεια: 50 λεπτά (Παράσταση με αντικείμενα)

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου

Συνεδριακό Κέντρο

11:00 «Magic Folk» Παράσταση με το θίασο «State Theatre of Blagoegrad». Χωρίς Λόγια – Διάρκεια: 50 λεπτά (Παράσταση με αντικείμενα)

Γ.  Σεμινάρια – Έκθεση – Συνεργασίες

Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς

θα προγραμματιστεί ένα σεμινάριο 12 ωρών για καλλιτέχνες και εκπαιδευτικούς για την τέχνη του κλόουν ως χρήσιμο εργαλείο παρέμβασης στην κοινωνία και στην εκπαίδευση. Εκπαιδευτής:  Pasquale Ippolito (Italia)

Μέρες : Από 4 έως 8  Οκτωβρίου 2021

Ώρες : 16:00 με 18:30

Αρ. Συμμετεχόντων : 10 άτομα

Τα τελευταία χρόνια σε διάφορες χώρες του κόσμου, ο ρόλος των κλόουν είναι πολύ δημοφιλής στα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Ο κλόουν έχει καιρό που εγκατέλειψε το τσίρκο αναζητώντας πιο σύγχρονες μορφές για να παρουσιάσει την τέχνη του. Εμφανίστηκε στα θέατρα για να εμψυχώνει όχι μόνο τα παιδιά αλλά και τους ενήλικους.

Ο σύγχρονος κλόουν είναι ένας ώριμος και αναγνωρισμένος επαγγελματικός κλάδος που χαρακτηρίζεται για την κωμικότητα του. Ερμηνεύει την κοινωνία, τα προβλήματα και τις ανάγκες της μέσα από την κωμικότητα, προκαλώντας πάντα γέλιο και χαμόγελο στους θεατές. Με αυτόν το τρόπο, ανάπτυξε ένα νέο προφίλ που αναγνωρίζεται ως κοινωνικός κλόουν.

Ως κοινωνικός εμψυχωτής, μεταφέρθηκε στο πεδίο της κοινωνικής υποστήριξης για να διευκολύνει εκείνη την ανθρώπινη πλευρά.

Έκθεση ‘’Το Περιπλανώμενο Μουσείο των Πολιτισμών’’    

Στην έκθεση παρουσιάζονται 70 αυθεντικά κομμάτια του θεάτρου με κούκλες, του θεάτρου σκιών και μια επιλογή τελετουργικών μασκών  που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές παραδόσεις σε διαφορετικές περιοχές του πλανήτη μας.

Γαντόκουκλες από την Ευρώπη (Ισπανία, Ιταλία, Ρωσία, Ολλανδία), Αφρική (Μπενίν, Σενεγάλη, Κογκό, Μάλι), Αμερική (Κούβα, Αργεντινή) και Ασία (Κίνα)

Μαριονέτες με νήμα από Ευρώπη, Αφρική, Ινδία, Μεξικό, Νεπάλ, Βιρμανία

Φιγούρες του θεάτρου σκιών από την Κίνα (Piyinghi), Ινδονησία (wayang kulit και wayang klitik), Ελλάδα και Τουρκιά (ο καραγκιόζης)

Μαρότες από Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Κίνα, Τυνησία  και Ινδονησία

Μάσκες από Σενεγάλη, Γκάνα, Κεντρική Αμερική, Κορέα, Ελλάδα, Ιταλία, Μεξικό και  Ινδονησία.

Τα αντικείμενα είναι αυθεντικά, προέρχονται από τις χώρες καταγωγής τους και κάποια από αυτά είναι πάνω από εκατό χρονών.

Κατά την διάρκεια της περιήγησης στην έκθεση  γίνεται αφήγηση ,με ιστορικά στοιχεία του θεάτρου, στοιχεία εθνολογίας και αφηγήσεις μύθων. Η αφήγηση είναι διαδραστική ,ευχάριστη και προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες, ηλικίες και τις δυνατότητες του κοινού.

Εργαστήρια                                                                                                        

Με έμπνευση από όσα είδαμε, ακούσαμε και παίξαμε, κατασκευάζουμε την δική μας κούκλα, φιγούρα η μάσκα, όπως εμείς την φανταζόμαστε και  το δικό μας θεατράκι ,τα οποία μπορούμε μετά να τα πάρουμε μαζί μας. Όλα αυτά με απλά υλικά: κουτιά παπουτσιών, πλαστικά αντικείμενα ανακύκλωσης, χαρτί, κόλλα, ξυλάκια, ρετάλια,…

Περιεχόμενα και ροή της επίσκεψης – δραστηριότητας.

Η έκθεση θα στήνεται την Δευτέρα και θα λειτουργεί έως και την Παρασκευή.

Θα στήνεται σε ένα κοινόχρηστο χώρο του σχολείου η πολιτιστικού κέντρου όπου από τις 09:00 το πρωί έως τις 13:00, θα δέχεται μαθητές ακολουθώντας ένα πρόγραμμα συμφωνημένο με τις διευθύνσεις των σχολείων.

Ο σκοπός είναι να περάσουν όλοι μαθητές και μαθήτριες από το χώρο της έκθεσης για να κάνουν την επίσκεψη και ένα από τα προτεινόμενα εργαστήρια.

Η κάθε ομάδα θα παραμείνει στο χώρο της έκθεσης 60 λεπτά. Θα γίνει  ξενάγηση γύρω από τα αντικείμενα διάρκειας 30 λεπτών. Ο τρόπος είναι  διαδραστικός και οι μαθητές  μπορούν να αγγίξουν τα εκθέματα, να εκφραστούν και να αντιδράσουν στις πληροφορίες και ιστορίες που θα τους λένε οι εμψυχωτές.

Στα υπόλοιπα 30 λεπτά, θα γίνουν τα εργαστήρια: 1. Για το δημοτικό σχολείο προβλέπονται δυο δραστηριότητες: κατασκευή θεατρικής κούκλας με υλικά ανακύκλωσης και κατασκευή που περιλαμβάνει ένα  θεατράκι και φιγούρες, για το θέατρο σκιών. 2. Για το γυμνάσιο προβλέπεται την κατασκευή εκφραστικής μάσκας με απλά υλικά.

Συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Α. Με την υποστήριξη των καθηγητών του τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχουμε προγραμματίσει μια πρακτική άσκηση των φοιτητών σε πραγματικό χρόνο στην Πλατεία Ειρήνης στις 3/09. Θα Βασιστεί σε μια σειρά από παιχνίδια και δραστηριότητες με την μεθοδολογία του Παιδαγωγικού Θεάτρου.  Με αυτή την παρέμβαση, οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία, παράλληλα, να γνωρίσουν καλλιτέχνες και διαδικασίες οργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Β. Εργαστήρια στα σχολεία του Κιλκίς 

Ο φύλακας του πύργου: Θεατροπαιδαγωγική, δημοκρατία, πολιτειότητα

ΣυντελεστέςΜάρθα Κατσαρίδου, επίκουρη καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Koldo Vio, θεατροπαιδαγωγός, σκηνοθέτης

Ημέρες υλοποίησης: Δευτέρα 4/10/2021 και Τρίτη 5/10/2021 

Το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές/τριες Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού Σχολείου

Μια συνεργασία του φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Κιλκίς με το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την ΚΟΙΝΣΕΠ «Συν-Κοινώ»

Η εκπαίδευση για την πολιτειότητα πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από «Πολιτική Αγωγή», που πληροφορεί τους μαθητές για τις ιδιότητες και τις ευθύνες τους. Την παραπάνω άποψη θέτει το Συμβούλιο της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι στόχος της πρέπει να είναι η δημιουργία μιας πιο δυνατής, πιο δίκαιης, πιο συνεκτικής και πιο δημοκρατικής κοινωνίας. Υιοθετώντας τη θέση του John Dewey ότι οι εμπειρίες δημοκρατίας συνεπώς και οι εμπειρίες πολιτειότητας είναι ουσιαστικά εμπειρίες της συμμετοχής, της κριτικής σκέψης και του ανήκειν σε μια κοινότητα, στόχος του συγκεκριμένου βιωματικού εργαστηρίου είναι να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες, ώστε να οδηγηθούμε σε εμπειρίες που συμβάλλουν στη διερεύνηση των σχέσεων «εαυτού» και «κοινωνικού συνόλου», οι οποίες κατά βάση αποδίδουν περιεχόμενο και σημασία στην έννοια του πολίτη. Βασικό υλικό μας θα αποτελέσει μια ιστορία παρμένη από τη λογοτεχνία, ενώ η θεατροπαιδαγωγική μέθοδος και το κουκλοθέατρο, μέσα από παιχνίδια ρόλων, τεχνικές δραματοποίησης, εμψύχωση αντικειμένων και άλλες θεατρικές συμβάσεις, θα αποτελέσουν το μέσο που θα μας συντροφεύσει σε αυτό το μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας ταξίδι.

Προηγούμενο άρθρο«60-70% ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΜΕΘ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ»: ΔΗΛΩΣΗ «ΒΟΜΒΑ» ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ (ΒΙΝΤΕΟ)
Επόμενο άρθροΜΙΚΡΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΜΟΥΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ