Αρχική Αυτοδιοίκηση ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ 2022

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ 2022

12
0

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

1.Προλογικό σημείωμα παρουσίασης των πεπραγμένων από τον Δήμαρχο Κιλκίς

2. Τα μεγάλα έργα υποδομής

3. Κιλκίς, ο Δήμος με τις ισχυρές κοινωνικές υποδομές

4.  Οικονομία και Διοίκηση

5. Με ανοιχτούς και ψηφιακούς ορίζοντες 

6. Στη μάχη της καθημερινότητας 

7.Πολιτισμός για όλους

8. Παιδεία, Αθλητισμός, Εθελοντισμός

9. Πολιτική Προστασία

10. Αισθητικές παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο

11.Η Τοπική Απασχόληση στο επίκεντρο

12. Δημόσια υγεία

13.Αδελφοποιήσεις σε αναβάθμιση 

14.Συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς και θεσμοθετημένων επιτροπών

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι

Με ιδιαίτερη τιμή και με αυξημένο αίσθημα ευθύνης, εκθέτω υπόψη σας τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής για το έτος 2022.

Η περίοδος αναφοράς παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον για τον Δήμο μας στο γενικό του προγραμματισμό, κυρίως όμως στις διαδικασίες ωρίμανσης μεγάλων έργων, που σχεδιάστηκαν για την περιοχή μας, και παίρνουν πια τον ασφαλή δρόμο της υλοποίησης, ώστε να απολαύσουν οι πολίτες τις ωφέλειες των νέων υποδομών.

Ο Δήμος Κιλκίς συνέχισε συντονισμένα και με διεκδικητική ορμή τις ενέργειές του για την ένταξη νέων έργων στα προσφερόμενα χρηματοδοτικά εργαλεία και πέτυχε πολλές από τις στοχεύσεις του.

Στον τομέα των Οικονομικών κλείδωσε και πάλι πλεονάσματα στον προϋπολογισμό του, που του επιτρέπουν τη διατήρηση της οριζόντιας μείωσης των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού κατά 5% σε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, τη διατήρηση των μειώσεων σε ποσοστό 50% των δημοτικών τελών σε πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες και την πλήρη απαλλαγή των ΑμεΑ με ποσοστό 80%.

Το 2022 συμβασιοποιήθηκαν τα εμβληματικά έργα της ΔΕΥΑΚ ύψους 25.000.000 ευρώ, με επόμενο βήμα την έναρξη των εργασιών αντικατάστασης του πεπαλαιωμένου αμιάντινου δικτύου ύδρευσης σε περισσότερα από 324 χιλιόμετρα δικτύου, σε τμήματα της πόλης του Κιλκίς και σε 35 Κοινότητες και οικισμούς.

Στο στάδιο της συμβασιοποίησης είναι και το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου (Open Mall) που σφραγίζει τους όρους της τοπικής μας ανάπτυξης, της αισθητικής και της εξωστρέφειας.

Μπήκαν συγχρόνως τα θεμέλια για την κατασκευή της βόρειας περιμετρικής οδού, που θα αποσυμφορήσει την κυκλοφοριακή κίνηση στον αστικό ιστό, ενώ προγραμματίστηκε η υπογείωση του εμπορικού κέντρου επί της 21ης Ιουνίου και στην ανατολική της πλευρά.

Η ανανέωση του στόλου οχημάτων με δεκαέξι νέα οχήματα και μηχανήματα έργου από το πρόγραμμα ‘’Φιλόδημος ΙΙ’’, η ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, των υπηρεσιών καθαριότητας με 817 κάδους απορριμμάτων, με πρόβλεψη για νέα επαρκή προμήθεια, η εφαρμογή, προσεχώς, του συστήματος βιοαποβλήτων, η διασφάλιση χρηματοδότησης 655.204 ευρώ για την κατασκευή εγκαταστάσεων καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς, η ψηφιοποίηση του Δήμου, ο εκσυγχρονισμός των ΚΕΠ, είναι έργα που μας δίνουν ώθηση προκειμένου να ανταποκριθούμε πιο αποτελεσματικά στις ανάγκες της καθημερινότητας των συμπολιτών μας.

Απελευθερωμένοι από τις υγειονομικές αγκυλώσεις της Covid-19, εργαστήκαμε με μεγαλύτερη ζέση στον Πολιτισμό και στον Αθλητισμό, προσελκύοντας με τις πολιτιστικές και αθλητικές διοργανώσεις μας ένα μεγάλο ρεύμα επισκεπτών. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με την αιγίδα του και με σταθερή οικονομική επιδότηση για έξι χρόνια.  Δώσαμε ειδική βαρύτητα στην σχολική στέγη με ένα εκτεταμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων και με ενημερωτικές και υποστηρικτικές δράσεις για τον μαθητικό πληθυσμό  του Δήμου μας.

Οι κοινωνικές πλευρές του δημοτικού έργου είναι εμφανείς στα προγράμματα που υλοποιούμε για τους ηλικιωμένους, για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, για τη μέση οικογένεια με δωρεάν τροφεία στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, με δωρεάν παροχές στους δύο δημοτικούς βρεφικούς σταθμούς, που έχουν δημιουργηθεί μέσα στην πόλη μας σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Ο Δήμος Κιλκίς αλλάζει, απαντά θετικά στις προκλήσεις που παρουσιάζονται για τη βελτίωση της ποιότητας των συμπολιτών, για την δυναμική ανάπτυξη του τόπου μας.

Ο Δήμος Κιλκίς Πηγαίνει Μπροστά! Με Αυτοπεποίθηση!  

Δημήτρης Κυριακίδης

Δήμαρχος Κιλκίς

2. Τα μεγάλα  έργα υποδομής

Ø Συμβασιοποιήθηκαν τα εμβληματικά έργα της ΔΕΥΑΚ ύψους 25.000.000 ευρώ (πρόγραμμα ‘’Αντώνης Τρίτσης’’ – μεταφορά στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ) Σε εύλογο χρονικό διάστημα ξεκινούν οι εργασίες αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης σε τμήματα της πόλης του Κιλκίς και σε 35 Κοινότητες και οικισμούς

Ø Επεξεργασία λυματολάσπης Π.Ε. Κιλκίς προϋπολογισμού 6.836,316 ευρώ – Οριστική πράξη ένταξης πρότασης ΔΕΥΑΚ σε πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας 

Ø Σε στάδιο συμβασιοποίησης το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου (Open Mall) Κιλκίς προϋπολογισμού 1.849.416,06 ευρώ με δέσμευση συμπληρωματικής πίστωσης 869.787,57 ευρώ από ίδια έσοδα (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία ΕΣΠΑ και ΚΑΠ επενδυτικών δαπανών) 

Ø Ανάπλαση  Σχολικών Αυλών σε  δέκα σχολικές μονάδες του Κιλκίς  (1ο και 6ο Δημοτικό Σχολείο  και τα συστεγαζόμενα στο ίδιο συγκρότημα 1ο και 7ο Νηπιαγωγείο, το 5ο Δημοτικό Σχολείο, το 1ο Γυμνάσιο, το  2ο Πειραματικό Γυμνάσιο – Λύκειο, το 3ο Γυμνάσιο και το 1ο Γενικό Λύκειο), προϋπολογισμού 902.507 ευρώ (ΚΑΠ επενδυτικών δαπανών). Το έργο συμβασιοποιήθηκε

Ø Ανάπλαση – αναβάθμιση πεζοδρομίων και αποκατάσταση οδοποιίας στο Κιλκίς και σε οικισμούς της Δημοτικής Ενότητας Κιλκίς, προϋπολογισμού 1.239.000 ευρώ –  (ΚΑΠ επενδυτικών δαπανών). Έργο σε εξέλιξη  

Ø Κατασκευή – αποκατάσταση οδοποιίας, κρασπέδων και πλακοστρώσεων Δήμου Κιλκίς, πλην Δ.Ε. Κιλκίς προϋπολογισμού 1.366.076,54 ευρώ (ΚΑΠ επενδυτικών δαπανών). Έργο σε εξέλιξη 

Ø Βελτίωση αγροτικής οδοποιία Νέου Αγιονερίου, προϋπολογισμού 732.000ευρώ  – Οριστική πράξη ένταξης  στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014 – 2020)

Ø Κατασκευή νέων παιδικών χαρών σε Κιλκίς (Δημοτικός Κήπος)  Ίσωμα, Βάθη, Αργυρούπολη, Μυριόφυτο, Λεβεντοχώρι και Χωρύγι και συντήρηση υφισταμένων σε Παντελεήμονα, Καστανιές, Βαπτιστή, Επτάλοφο, Σταυροχώρι και Κιλκίς συγκρότημα Α’ και Β΄ Εργατικών Κατοικιών, συμβολή οδών Βάρναλη και Ελύτη, οδοί Αθηνών και Φιλιππουπόλεως) προϋπολογισμού 924.000ευρώ (ΚΑΠ επενδυτικών δαπανών – Πράσινο Ταμείο) Έργο σε εξέλιξη.

Ø Εκτεταμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων στη σχολική στέγη με ελαιοχρωματισμούς, επισκευές στέγης, κατασκευή ραμπών για ΑμεΑ και συντηρήσεις σε σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και σε Κοινοτικά Καταστήματα, προϋπολογισμού 223.200 ευρώ (ΚΑΠ επενδυτικών δαπανών) 

Ø Συμβασιοποίηση  υπογείωσης εμπορικού κέντρου Κιλκίς και ανατολικής πλευράς 21ης Ιουνίου συνολικού προϋπολογισμού 484.000 ευρώ με δαπάνη εξ ημισείας Δήμου Κιλκίς (δημοτικά έσοδα) και ΔΕΔΔΗΕ)

Ø Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος, με τη μέθοδο του συμψηφισμού με την οποία επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας κατά 87% για τις υποδομές του βιολογικού καθαρισμού  της ΔΕΥΑΚ. (Υποέργο των εμβληματικών έργων της ΔΕΥΑΚ).

Συμβασιοποιημένες μελέτες – μελέτες και έργα σε εξέλιξη 

Ø Ενέργειες και διαδικασίες μελετητικής ωρίμανσης για την κατασκευή βόρειας περιμετρικής οδού στην πόλη του Κιλκίς προϋπολογισμού 260.400 ευρώ

Ø Μελέτη κατασκευής του έργου ‘’Εγκατάσταση πρατηρίου υγρών καυσίμων στο αμαξοστάσιο του Δήμου προϋπολογισμού 20.684,13 ευρώ

Ø Υπηρεσίες συμβούλου για τη δημιουργία και υποβολή φακέλου πρότασης δράσεων έξυπνης πόλης – Υποέργο 1 της πράξης ‘’Ανάπτυξη εφαρμογών Έξυπνων Πόλεων και Τεχνολογιών για το διαδίκτυο των αντικειμένων (ΙοΤ) προϋπολογισμού 20.000 ευρώ – Έργο ‘’Ψηφιακός Μετασχηματισμός Δήμου Κιλκίς προϋπολογισμού 1.450.000ευρώ (Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας)

Ø Εκσυγχρονισμός των ΚΕΠ Δήμου Κιλκίς προϋπολογισμού 92.429 ευρώ

Πράσινο Ταμείο

Ø Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) στον Δήμο Κιλκίς προϋπολογισμού 59.520 ευρώ

Ø Εκπόνηση Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας (Σ.Α.Π.) προϋπολογισμού 74.400 ευρώ

Ø Επιχειρησιακό Σχέδιο για την εξασφάλιση κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων προϋπολογισμού 59.520 ευρώ. 

Υπηρεσία Δόμησης

Ø    Το φυσικό αντικείμενο και οι παρεχόμενες υπηρεσίες της Δόμησης συνδέονται με την τοπική μας ανάπτυξη με έργα υποδομής, με επενδύσεις και με τη διευκόλυνση των διαδικασιών για την εν γένει διαχείρισή τους από τους πολίτες. Για τους λόγους αυτούς η Υπηρεσία έχει επαφή με τους πολίτες αλλά και με συμβολαιογράφους, δικηγόρους και μηχανικούς και προσπαθεί να τους εξυπηρετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

Ø    Από το αρχείο που τηρεί η υπηρεσία, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους: 

Ø    Εξυπηρετήθηκαν 1.700 υποθέσεις (για σύνταξη του συνόλου των συμβολαιογραφικών πράξεων που περιλαμβάνουν ακίνητα,  μελέτες του προγράμματος ‘’Εξοικονομώ κατ΄οίκον’’ και αιτήματα που αφορούν την ‘’ταυτότητα κτηρίων’’)

Εκδόθηκαν επίσης

Ø 271 βεβαιώσεις χρήσης γης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων –147 βεβαιώσεις χρήσης γης για την επέκταση παλαιών εγκαταστάσεων

Ø 200 γνωμοδοτήσεις σχετικά με την εκμίσθωση δημοσίων ακινήτων.

Ø Διευθετήθηκαν 110 αιτήματα πολιτών για ζητήματα πράξεων εφαρμογής με σκοπό την έκδοση συμβολαιογραφικών πράξεων ή την καταγραφή ακινήτων στο Κτηματολόγιο.

Ø Ελέγχθηκαν και εκδόθηκαν, επίσης, 334 βεβαιώσεις όρων δόμησης, προεγκρίσεις νέων οικοδομικών αδειών, αναθεωρήσεις υφιστάμενων αδειών, παράλληλα με την έκδοση 483 εγκρίσεων για εργασίες μικρής κλίμακας.

Ø Η Υπηρεσία Δόμησης ανταποκρίθηκε σε 10 καταγεγραμμένες πληροφορίες πολιτών αναφορικά με την ύπαρξη επικίνδυνων και ετοιμόρροπων κτηρίων, συμμετέχοντας στο σύνολο της διαδικασίας χαρακτηρισμού τους.

Ø Ανταποκρίθηκε άμεσα και σε 30 καταγγελίες πολιτών ως προς την ύπαρξη αυθαίρετων κατασκευών με καταγραφή και επιβολή προστίμου. Ως όφειλε εκ του νόμου διεξήγαγε ακόμη τις κληρώσεις προς επιτόπιο έλεγχο 82 καταστημάτων που έλαβαν ή τρόποποίησαν τη γνωστοποίηση της λειτουργίας τους μετά από σχετική διαβίβαση των φακέλων τους από την Διεύθυνση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης.

Ø Συμμετείχε στην διεκπεραίωση 79 πορισμάτων ελεγκτών δόμησης, εξέδωσε 18 πιστοποιητικά ελέγχου κατασκευής και διεκπεραίωσε 18 ρευματοδοτήσεις ακινήτων με αυτοψία και 7 εγκρίσεις εκτέλεσης εργασιών.

3. Κιλκίς, ο Δήμος με τις ισχυρές κοινωνικές υποδομές

Η κοινωνική πολιτική του Δήμου Κιλκίς είναι βαθιά Ανθρωποκεντρική και έχει ως πεδία εφαρμογής της

Ø την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής και νοσηλευτικής φροντίδας στους ηλικιωμένους και σε ανθρώπους μοναχικούς που στερούνται υποστηρικτικού περιβάλλοντος από το πρόγραμμα ‘’Βοήθεια στο Σπίτι – Κοινωνική Μέριμνα’’

Ø τη συνέχιση του προγράμματος αυτόνομης διαβίωσης και ασφαλούς γήρανσης ‘’Κάνε ένα κλικ’’

Ø την υλοποίηση του προγράμματος ΤΕΒΑ (Ταμείο Επισιτιστικής Βοήθειας για Απόρους)

Ø τη Συμβουλευτική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης

Ø τη συνδρομή και εξυπηρέτηση αιτήσεων για ένταξη πολιτών στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και για τη χορήγηση προνοιακών επιδομάτων, επιδομάτων στέγασης, επιδομάτων ανασφάλιστων υπερηλίκων

Ø συνεδρίες συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης

Ø κοινωνικές έρευνες για τους ανήλικους μέσω του επιστημονικού δυναμικού που συγκροτεί την Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων

Πλευρές του κοινωνικού έργου του Δήμου Κιλκίς είναι και:

Ø η διατήρηση της μείωσης των ανταποδοτικών τελών φωτισμού και καθαριότητας κατά 50%  για τις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες και η πλήρης απαλλαγή των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 80%

Ø η πλήρης απαλλαγή των τροφείων στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς για τρίτεκνους, πολύτεκνους και για οικογένειες με εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ

Ø η διατήρηση της μείωσης κατά 65% των τροφείων για όλες τις οικογένειες

Ø η μέριμνα για τη δημιουργία και δεύτερου δημοτικού βρεφικού σταθμού ‘’Κουκουβαγάκι’’ με δωρεάν παροχές φροντίδας 

Ø    η δωρεάν φιλοξενία και φύλαξη των παιδιών προσχολικής αγωγής στον δημοτικό βρεφικό σταθμό ‘’Πασχαλίτσα’’

Στις προσχολικές δομές του Δήμου και της ΚΔΕΚ φιλοξενούνται συνολικά διακόσια εξήντα τρία (263) βρέφη και νήπια.

4.  Οικονομία και Διοίκηση

Οι δείκτες οικονομίας του Δήμου Κιλκίς είναι ανοδικοί και τούτο αποτυπώνεται εμφατικά σε όλους τους προϋπολογισμούς της τελευταίας τετραετίας που είναι πλεονασματικοί. Δυναμικά στοιχεία που διαμορφώνουν  τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2023  είναι η αύξηση των θεσμοθετημένων πόρων, η εξασφάλιση νέων χρηματοδοτήσεων για έργα υποδομής και η βελτίωση των εσόδων του. Τα αποτελέσματα των οργανωμένων ενεργειών και της νοικοκυρεμένης οικονομικής διαχείρισης  φαίνονται από

Ø την έγκαιρη σύνταξη του προϋπολογισμού

Ø την αύξηση των ταμειακών διαθέσιμων

Ø τη μείωση των αναμορφώσεων

Ø την εξάλειψη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους

Ø τη λογιστική τακτοποίηση – διακοπή των ΑΦΜ στους παλιούς Καποδιστριακούς Δήμους

Ø την άμεση ενταλματοποίηση και εξόφληση των οικονομικών υποχρεώσεων προς προμηθευτές σε χρονοδιάγραμμα σαράντα ημερών 

Ø στην ενεργοποίηση των όρων για την αξιοποίηση των δημοτικών αναψυκτηρίων στο Πάρκο Γαλήνη και στη Δοϊράνη 

Ø στην πρόταση μείωσης μέχρι και στο 50% της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων του Δήμου Κιλκίς, πλην του Κιλκίς και της ΒΙ.ΠΕ Σταυροχωρίου. 

Στον διοικητικό τομέα εξυπηρετήθηκαν ψηφιακά:

Ø 1.767 αιτήματα για χορήγηση πιστοποιητικών γέννησης, οικογενειακής κατάστασης, εντοπιότητας, μόνιμης κατοικίας και στρατολογικής χρήσης  

Ø 151 αιτήματα που αφορούσαν ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, γάμου κ.α.

Διεκπεραιώθηκαν επίσης:

Ø η πρόσληψη 49 ατόμων ως προσωπικού ανταποδοτικού χαρακτήρα για τις υπηρεσίες της καθαριότητας και του πρασίνου με οκτάμηνη σύμβαση

Ø η πρόσληψη 45 ατόμων από το πρόγραμμα  απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών του ΟΑΕΔ

Ø ολοκληρώθηκε έγκαιρα η πρόσληψη 69 σχολικών καθαριστριών για την τρέχουσα σχολική χρονιά

Ø προγραμματίστηκε η πρόσληψη 2 ατόμων ΔΕ Διοικητικού,1 ΔΕ Χειριστή Μηχανημάτων Έργου, με οκτάμηνη σύμβαση εργασίας εντός του 2023

Ø δρομολογήθηκαν και ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες διορισμού μόνιμου προσωπικού τεσσάρων ατόμων, με ειδικότητες πολιτικού μηχανικού, μηχανολόγου μηχανικού, τοπογράφου μηχανικού και γεωπόνου

Ø προγραμματίζεται η πρόσληψη 9 ατόμων μόνιμου προσωπικού μέσα στη διετία 2023 – 2024.

5. Με ανοιχτούς και ψηφιακούς ορίζοντες

Τα ΚΕΠ εξυπηρετούν όλο και περισσότερους πολίτες ενσωματώνοντας συνεχώς νέες ψηφιακές υπηρεσίες και γνωστικά αντικείμενα  (εθνικό μητρώο επικοινωνίας,  μητρώο δικαιούχων απαλλαγής τελών συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας,  πύλη ψηφιακών υπηρεσιών Δικαστηρίων, fuel pass κ.α.). Το κεντρικό ΚΕΠ – Ενιαίο Κέντρο Εξυπηρέτησης του Κιλκίς κρατά τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα έχοντας δεχθεί σε ετήσια βάση 32.000 πολίτες

  Η κίνηση στα υπόλοιπα ΚΕΠ του Δήμου σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιών τους είναι:

Ø ΚΕΠ Γαλλικού (έδρα Μάνδρες) 4.000 επισκέψεις

Ø ΚΕΠ Δοϊράνης (έδρα Δροσάτο) 5.000 επισκέψεις

Ø ΚΕΠ Πικρολίμνης (έδρα Μαυρονέρι) 4.000 επισκέψεις.

Το κεντρικό ΚΕΠ βρίσκεται 

Ø στη λίστα των πρώτων 30 ΚΕΠ πανελλαδικά που εντάχθηκαν στην πλατφόρμα myKEPlive εξυπηρετώντας ηλεκτρονικά πολίτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό

Ø και στα πρώτα 31 ΚΕΠ που εφαρμόζουν την πιλοτική λειτουργία του KEP-ePass, η οποία δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να δεσμεύει  αριθμό προτεραιότητας για εξυπηρέτηση με φυσική παρουσία.  

Ø Το κεντρικό ΚΕΠ εκσυγχρονίστηκε με καινούρια ψηφιακά συστήματα που βελτιώνουν τη λειτουργικότητά του, με τα οποία θα ενισχυθούν σταδιακά και τα περιφερειακά ΚΕΠ.  

6. Στη μάχη της καθημερινότητας

Η μάχη της καθημερινότητας είναι μία δύσκολη υπόθεση. Δίνεται στις γειτονιές, στους δρόμους από ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για:

Ø να είναι καθαρή η πόλη και τα χωριά μας

Ø το φωτισμό του οδικού δικτύου 

Ø να αποκαθίστανται μικρές και μεγάλες βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης

Ø την συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας

Ø τον εκσυγχρονισμό του αρδευτικού δικτύου 

Ø να είναι ευπρεπής και ασφαλής ο δημόσιος χώρος

Διευκολύνουμε το έργο των εργαζομένων με βελτίωση και της απόδοσης των παρεχόμενων υπηρεσιών στον πολίτη με:

Ø 817 νέους κάδους απορριμμάτων

Ø 20 σκάφες ογκωδών απορριμμάτων

το πλύσιμο – απολύμανση όλων των συμβατικών κάδων απορριμμάτων και των κάδων ανακύκλωσης

Ø την ενεργοποίηση, προσεχώς, του συστήματος βιοαποβλήτων (καφέ κάδοι)

Ø τη δέσμευση 50.000ευρώ για την επέκταση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού

Ø τη διάθεση 16 νέων οχημάτων και μηχανημάτων έργου για την άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών

Ø την οργανωμένη φροντίδα για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς με συμπερίληψη δωρεάν προγράμματος στειρώσεων και σήμανσης και στους δεσποζόμενους σκύλους  

Περισυλλογές  – Στειρώσεις-  Υιοθεσίες

Ø     

Ø    ΈτοςØ    ΠερισυλλογέςØ    ΣτειρώσειςØ    Υιοθεσίες ΣκύλωνØ    Υιοθεσίες Γάτων
Ø    2018Ø    17Ø    195Ø     Ø     
Ø    2019Ø    86Ø    Ø    8Ø    
Ø    2020Ø    568Ø    329Ø    14Ø    
Ø    2021Ø    312Ø    369Ø    75Ø    
Ø    2022Ø    189Ø    179Ø    60Ø    1
Ø    ΣύνολαØ    1.155Ø    877Ø    157Ø    1

Ø την κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε δημοτικό ακίνητο στο Σταυροχώρι (έργο προϋπολογισμού 655.204,40 ευρώ  ενταγμένο στο πρόγραμμα ‘’Αργος’’ του Υπ. Εσωτερικών).  

7. Πολιτισμός για Όλους

Η πολιτιστική πολιτική του Δήμου Κιλκίς είχε εκατοντάδες ακολούθους που απόλαυσαν και κατά τη διάρκεια του 2022 μοναδικά θεάματα! Θεατρικές παραστάσεις από την κλασική και σύγχρονη θεατρική σκηνή, συναυλίες, βραδιές όπερας, εκδηλώσεις λόγου και ιστορίας, βιβλιοπαρουσιάσεις, εικαστικές εκθέσεις, χορευτικά δρώμενα και αναβιώσεις πατροπαράδοτων εθίμων βρήκαν περίοπτη θέση στο  πρόγραμμα των Ελευθερίων, του Πολιτιστικού Καλοκαιριού, της Εμποροπανήγυρης, των ΠεντεκαιΔεκα Μαρτύρων, στις εκδηλώσεις του Κήπου των Χριστουγέννων, κινητοποιώντας στις κατευθύνσεις της αναδημιουργίας και των συνεργασιών, και τις τοπικές δυνάμεις πολιτισμού.

Το περσινό το καλοκαίρι είχε και έντονο κινηματογραφικό χρώμα στην πόλη του Κιλκίς και σε πολλούς οικισμούς, όπου προβλήθηκαν δωρεάν, ψυχαγωγικές ταινίες για όλη την οικογένεια.  Για τρίτη συνεχή χρονιά ο Δημοτικός Περιφερειακός Κινηματογράφος συνέχισε και επεξέτεινε τις επισκέψεις του σε τριάντα χωριά: Βαπτιστή, Καστανιές, Μεγάλη Βρύση, Κρηστώνη, Χορήγι, Καμπάνη, Νέα Σάντα, Γαλλικό, Μάνδρες, Πεδινό, Δροσάτο, Άγιο Χαράλαμπο, Ακρίτα, Αμάραντα, Τέρπυλλο, Βάθη, Επτάλοφο, Ευκαρπία, Ίσωμα, Σ.Σ. Μουριών, Μυριόφυτο, Μικρόκαμπο, Ανθόφυτο, Μαυρονέρι, Νέο Αγιονέρι, Παλαιό Αγιονέρι, Νέο Γυναικόκαστρο, Ηλιόλουστο, Κορομηλιά και Πλαγιά. Παιδικό θέατρο, διαδραστικές παραστάσεις κουκλοθεάτρου που παρουσιάστηκαν δωρεάν για τα παιδιά και το κοινό σε είκοσι χωριά αποτέλεσαν τον προπομπό για τη μεγάλη γιορτή του Κουκλοθεάτρου! Το 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας με τις πολύχρωμες εικόνες και το ζωηρό χορό των μαριονετών, έδωσε χαρά στους μικρούς του φίλους και κεντρίσματα παιδαγωγικά και εικαστικά στους λάτρεις της τέχνης του κουκλοθεάτρου. Με την αιγίδα και οικονομική αρωγή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, μέσω  προγραμματικής σύμβασης έξι ετών και τη διαρκή υποστήριξη του Δήμου, το Φεστιβάλ ξαναβρίσκει τον δρόμο  της διαπολιτισμικής του έκφρασης.  Ο Δήμος Κιλκίς αποχαιρέτησε μαζί με τους πολίτες το 2022 στο Κιλκίς και στα χωριά προσφέροντάς τους ένα εντυπωσιακό μωσαϊκό ψυχαγωγίας για κάθε ηλικία. 

Επετειακό αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Με σεβασμό στη μνήμη των ιστορικών γεγονότων και στην ανάδειξη της ιδιαίτερης πολιτισμικής ταυτότητας του τόπου και των ανθρώπων του ο Δήμος Κιλκίς ανέλαβε πρωτοβουλία και πραγματοποίησε με τη συνέργεια της Ιεράς Μητρόπολης Πολυανής Κιλκισίου, Εκκλησιών, Σχολείων Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων ένα μεγάλο αφιέρωμα για τη Μικρασιατική Καταστροφή που κάλυψε ένα ευρύ φάσμα.

Οι εκδηλώσεις επιγραμματικά:

Ø Μαθητικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής και Δοκιμίου

Ø Επετειακή έκδοση ‘’ Σχολικά Τετράδια- 100 χρόνια Μνήμης ‘’

Ø ‘’Μνήμες Προσφυγιάς’’ – Εκδήλωση στο Χέρσο με τη συμμετοχή της Ιεράς Μητρόπολης Πολυανής και Κιλκισίου, της Κοινότητας Χέρσου, του Γυμνασίου Χέρσου, του Συλλόγου Ποντίων Χέρσου, του Συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών Καλίνδριας ‘’Ο Αίμος’’ του Συλλόγου Μικρασιατών Νικομήδειας ‘’Το Κίζδερβεντ’’ και της Περιβαλλοντικής Ομάδας ‘’Αγιάκ’’

Ø ‘’Οδοιπορικό Μνήμης στη Μικρά Ασία’’ – Μουσικοχορευτική παράσταση με τη συμμετοχή της χορωδίας του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου ‘’Άγιος Νέστωρ’’ και του Πολιτιστικού Συλλόγου Στενημαχιτών ‘’Ο Άγιος Τρύφων’’ Κιλκίς

Ø Ημερίδα – αφιέρωμα στις Ρωμιές του Πόντου,της Θράκης και της Μικράς Ασίας με τη συμμετοχή της Ένωσης Ποντίων ν. Κιλκίς ‘’Οι Αργοναύτες, της Θρακικής Εστίας και του Πολιστικού Μορφωτικού Συλλόγου ‘’Μιστί’’ Νέου Αγιονερίου

Ø Επετειακή έκθεση ζωγραφικής ΦΡΑΝΤαless –Γιατί σκοτάδι στο φως’’

Ø Γκιαούρ – Ισμήρ’’ Δραματοποιημένο οδοιπορικό μνήμης από τον Πολιτιστικό Οργανισμό Νέας Σμύρνης

Ø ‘’Σμύρνη μου αγαπημένη’’ –Προβολή κινηματογραφικής ταινίας

Ø Αφιέρωμα στα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής και στην άλλη Ελλάδα που χάθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μέσων Αποστόλων

Ø ‘’Από το Βυζάντιο στο σήμερα- Σμύρνη 100 χρόνια’’ Μουσική παράσταση με το Δημήτρη Μπάση, την Ασπασία Στρατηγού και την ορχήστρα ‘’Εστουδιαντίνα’’ Νέας Ιωνίας Βόλου

Ø ‘’Ανάθεμα το Καρά – Πούρουν’’ – Μουσικό ιστορικό αφιέρωμα  με τη συμμετοχή του Ιερού Ναού ΠεντεκαιΔεκα Μαρτύρων και του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης ‘’Ακρίτες του Πόντου’’

Ø ‘’Ιωνίας ενθυμήματα – Ιχνηλατώντας μνήμες και θύμησες της Σμύρνης’’ από τον Πολιτιστικό Φιλανθρωπικό Σύλλογο ‘’Αρμονία’’

Ø ‘’Μαρτυρικά 2022 – Μνήμες Μικράς Ασίας’’ – Επιστημονική ημερίδα από την Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας

Ø ‘’Τιμώντας τους πολιούχους των προσφύγων’’ – Μουσική παράσταση παραδοσιακών τραγουδιών

Ø ‘’Η Σμύρνη μάνα καίγεται’’ – Θεατρική παράσταση από την Πολιτιστική Εταιρία Εκπαιδευτικών Κιλκίς

Ø ‘’100 χρόνια ξεριζωμός – Θράκη, Πόντος… Μικρά Ασία’’ Μουσικοαφηγηματική θεατρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς

Ø Μουσικό αφιέρωμα για τη Μικρασιατική Καταστροφή προς τιμήν των ΠεντεκαιΔεκα Μαρτύρων με τη συμμετοχή των Ενοριών της πόλης ΠεντεκαιΔεκα Μαρτύρων, Κοίμησης της Θεοτόκου, Αγίου Δημητρίου, Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού

Ø Συναυλία βυζαντινής μουσικής με ύμνους αφιερωμένους σε Αγίους με καταγωγή από τη Μικρασία από το βυζαντινό χορό του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Θεσσαλονίκης και του  Ναού Αγίου Δημητρίου.

Επιχορηγήσεις σε Πολιτιστικούς Συλλόγους και Φορείς κατά το 2022 Σύνολο: 102.000 ευρώ 

Ø Πολιτιστικός Σύλλογος Ευκαρπίας ‘’Το Λαβάς’’ 8.000 ευρώ

Ø Πολιτιστικό Καλλιτεχνικό Σύνολο ‘’η πόλις’’ 6.900 ευρώ

Ø Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρία ‘’Τέχνη’’ 5.000 ευρώ

Ø 2ο Σύστημα Προσκόπων 3.800 ευρώ

Ø Πολιτιστικοί Σύλλογοι ‘’Μπέλλες’’ Σ.Σ.Μουριών, Ισώματος ‘’Καπετάν Ράμναλης’’, Ποταμιωτών Κάτω Ποταμιάς, Νέων Μυριοφύτου ‘’Οι Μακεδόνες’’, Καστανιών, Στενημαχιτών Κιλκίς ‘’Ο Άγιος Τρύφων’’, ‘’Αρμονία’’ Κιλκίς, Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Δροσάτου,Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος Κιλκίς, Φιλαρμονική Νέας Σάντας, Σύλλογος Γυναικών Νέας Σάντας, Λύκειο Ελληνίδων Κιλκίς, 3.000ευρώ

Ø Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Αντωνίου ‘’Τα Κρούσια’’ 2.800ευρώ

Ø Πολιτιστικός Σύλλογος Χωρυγίου 2.600 ευρώ

Ø Πολιτιστικοί Σύλλογοι Θεοδοσίων, Ποντίων Νέας Σάντας, Πυργωτού, Λειψυδριωτών ‘’Ο Προφήτης Ηλίας’’, Κάτω Σουρμένων, Πικρολίμνης, Πολιτιστικό Σωματείο Καμπάνη 2.500 ευρώ

Ø Πολιτιστικοί Σύλλογοι Αμαράντων, Μέσων Αποστόλων, Κρητών ν. Κιλκίς ‘’Το Αρκάδι’’, Διποτάμου, Παλατιανού ‘’Παναγία Σουμελά’’, Αγίου Μάρκου, Νεολαία Αγίου Χαραλάμπους, Μουσικός Σύλλογος JAM 2.000ευρώ

Ø Μορφωτικός Σύλλογος Ακροποταμιάς, 1.500 ευρώ

Ø Ορθόδοξο Εργαστήρι, Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής 1.200 ευρώ.

8. Παιδεία, Αθλητισμός, Εθελοντισμός

Το δημόσιο σχολείο ανοίγει τους ορίζοντες της γνωσης και ενισχύει τις δεξιότητες του μαθητικού δυναμικού. Με διακριτικό ενδιαφέρον, ο Δήμος Κιλκίς παρακολουθεί την εκπαιδευτική προσπάθεια,  επιβραβεύει την έμπνευση  θέλοντας να ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και τα ταλέντα των νέων ενεργών πολιτών του.   Το 2022 ήταν η χρονιά των μαθητών του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς, του 1ου  Γενικού Λυκείου Κιλκίς, του Γυμνασίου Καμπάνη, του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Κατάρτισης Κιλκίς και του 5ου Δημοτικού Σχολείου που διακρίθηκαν στις πρώτες θέσεις σε ευρωπαϊκούς και εθνικούς μαθητικούς διαγωνισμούς. Η βράβευσή τους από το Δήμο Κιλκίς ήταν μια πράξη ευγνωμοσύνης και εμψύχωσης του ηθικού τους φρονήματος ώστε να συνεχίσουν να αγωνίζονται με πίστη στις δυνατότητές τους και να επιτυγχάνουν τους εκπαιδευτικούς τους στόχους.

Πρωτοβουλίες υπεύθυνης ενημέρωσης και  ευαισθητοποίησης των μαθητών πάνω σε σύγχρονα ζητήματα της εκπαίδευσης και της δημόσιας υγείας διαμορφώνουν μια σχέση εξοικείωσης και εμπιστοσύνης μεταξύ Δήμου και μαθητικού πληθυσμού.

Πλούσια υπήρξε η περσινή σοδειά σε αθλητικές εκδηλώσεις. Στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου και του Κλειστού Γυμναστηρίου Κιλκίς πραγματοποιήθηκαν αγώνες στίβου στο πλαίσιο των  ‘’Ελευθερίων 2022’’, προκριματικοί αγώνες μπάσκετ, παιχνίδια μπάσκετ με φιλανθρωπικό περιεχόμενο,  ημερήσιοι αγώνες κάμπ. Στην Πλαγιά, στις Μουριές, στο Παλαιό Αγιονέρι, στον Βαπτιστή έγιναν τουρνουά ποδοσφαίρου και αγώνες πρωταθλήματος ποδηλασίας. Με την υποστήριξη του Δήμου πραγματοποιήθηκε στο Κιλκίς το ευρωπαϊκό τουρνουά αντισφαίρισης, το πρωτάθλημα ιππικής αντοχής, αγώνες τραμπολίνο, αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού καθώς και  έκθεση ιστορικού αυτοκινήτου. Η δυναμική  των αθλητικών διοργανώσεων που φιλοξενήθηκαν τόσο στην πόλη του Κιλκίς –  κάποιων μάλιστα για πρώτη φορά όπως το 1ο Kilkis Rally Cross – όσο και σε Κοινότητες του Δήμου, σε συνδυασμό με τις κατάλληλες αθλητικές υποδομές, δείχνει σαφέστατα ότι το Κιλκίς έχει όλες τις προϋποθέσεις για να καταστεί αθλητικός προορισμός με συγκριτικά οφέλη για την τοπική ανάπτυξη.

Ο Εθελοντισμός είναι στάση ζωής. Στον Δήμο Κιλκίς με την αμέριστη συνδρομή των πολιτών του η αλληλεγγύη εκφράστηκε με την ενίσχυση των συσσιτίων της Μητρόπολης Πολυανής και Κιλκισίου, την συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για την δοκιμαζόμενη από τον πόλεμο Ουκρανία, την ανάληψη δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και με εθελοντικές αιμοδοσίες.   

Επιχορηγήσεις Αθλητικών Συλλόγων κατά το 2022

 Σύνολο: 93.000 ευρώ

Ø ΓΑΣ 10.200ευρώ 

Ø Κούπα 9.000ευρώ

Ø Αναγέννηση Πλαγιάς 8.000ευρώ

Ø Αετός 5.000ευρώ

Ø Ιππικός Όμιλος, Οδυσσέας Καμπάνη, Δόξα Βαπτιστή,Όμιλος Αντισφαίρισης, ΧΩΜΑ, Νίκη Ευκαρπίας 3.000ευρώ

Ø Σύλλογος Δρομέων Υγείας Κιλκίς, Θύελλα Δοϊράνης, Ατρόμητος Παλαιού Αγιονερίου 2.500ευρώ

Ø Κιλκισιακός, Κεραυνός Χωρυγίου, Σύλλογος Βετεράνων Κιλκισιακού, Αετός, Ηρακλής Αργυρούπολης, Αστέρας Μεγάλης Βρύσης, Παονε Επταλόφου, Δόξα Γερακαριού, Ελπίδες Κιλκίς, Καστανιές, Απόλλων Μαυρονερίου, Δόξα Χέρσου, ΠΑΟΚ Κεντρικού, ΠΑΟΚ Κρηστώνης 2.000ευρώ

Ø Ομάδα Γυναικών Κιλκισιακού 1.500ευρώ

9. Πολιτική Προστασία 

Επαρκώς εξοπλισμένη και πάντα ‘’ετοιμοπόλεμη’’ η Πολιτική Προστασία παίρνει θέση ευθύνης και επιχειρεί με τις δυνάμεις της για την αναχαίτιση έντονων καιρικών φαινομένων. Έργο της είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας, με παρεχόμενες υπηρεσίες που επικεντρώνονται στην πρόληψη.

Με προσωπικό και μηχανήματα έργου το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας:

Ø συνέδραμε για τον αποχιονισμό του οδικού άξονα  Ελληνικού – Θεοδοσίων – Ισώματος και Ριζανών και της πόλης του Κιλκίς με σημειακές παρεμβάσεις

Ø έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στον καθαρισμό – αποψίλωση ιδιωτικών οικοπέδων συνεχίζοντας δυναμικά ανάλογη πρωτοβουλία που ανέπτυξε για πρώτη φορά το 2021 ώστε να αποδασωθούν ιδιωτικοί, ως επί το πλείστον, εγκαταλελειμμένοι χώροι στην πόλη και στα χωριά, που η πυκνή φυτική τους ύλη τους καθιστά απειλή για την πρόκληση πυρκαγιάς

Ø προχώρησε στον αυτεπάγγελτο καθαρισμό ιδιωτικών οικοπέδων (οδοί Εθνικής Αντίστασης, Στρωμνίτσης και Γ. Αργυρίου) για τα οποία και επιβλήθηκε πρόστιμο και επιπλέον  δαπάνη για τον καθαρισμό τους από ιδιώτη εργολάβο στους ιδιοκτήτες τους

Ø μερίμνησε για τον καθαρισμό – αποψίλωση δημοτικών ακινήτων (περιοχή Μύλου Σαμαρά, οδοί Ποσειδώνος, Παπαδιαμάντη, Παπαφλέσσα και  1ου Γυμνασίου) στο μέτρο των δυνατοτήτων του.

Ø    Οι χειριστές των γκρέιτερ ανάλωσαν τις δυνάμεις τους στην αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας  σε όλο το δίκτυο του Δήμου με διανοίξεις δρόμων, δασικών οδών και διαστρώσεις τους με αδρανές υλικό. Οι δρόμοι που οδηγούν σε αγροτικές καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες έχουν γίνει βατοί.  

   Το Τμήμα Διαχείρισης και Συντήρησης Οχημάτων συνεχίζει τις προσπάθειές του για την εξοικονόμηση χρημάτων στην καύσιμη ύλη και τη μείωση του κόστους συντήρησης των οχημάτων. Συσκευές εντοπισμού θέσης (GPS) που τοποθετήθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος του στόλου οχημάτων εξυπηρετούν τον έλεγχο της κίνησής τους και σε αρκετές περιπτώσεις για την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης συνεπικουρούν υπάλληλοι με άλλες ειδικότητες που διαθέτουν όμως την απαραίτητη γνώση και τις σχετικές πιστοποιήσεις.   

Ø    Η κατασκευή του δημοτικού πρατηρίου υγρών καυσίμων βρίσκεται στο στάδιο της σύνταξης μελέτης των εγκαταστάσεών του στο αμαξοστάσιο του Δήμου Κιλκίς και με την ολοκλήρωσή της μέσα στο χρόνο θα προχωρήσει και η δημοπράτηση του έργου.

Ø    Το 2022 παραλήφθηκαν και βρίσκονται υπό τη διαχείριση του Τμήματος βρίσκονται δεκαέξι οχήματα από το πρόγραμμα ‘’Φιλόδημος ΙΙ’’:

Ø 6 επιβατικά οχήματα

Ø 2 κλειστά φορτηγά

Ø 3 ανοιχτά φορτηγά

Ø 1 σάρωθρο

Ø 1 φορτωτής

Ø 1 φορτηγό ανοιχτό

Ø 1 λεωφορείο για τη μεταφορά ΑμεΑ

Ø 1 ηλεκτροκίνητο clark.

Υπό παράδοση είναι:

Ø 1 ερπυστριοφόρο

Ø 1 βυτιοφόρο

Ø και  5 νέα απορριμματοφόρα.      

Συνεχίστηκαν οι καλές πρακτικές για την εξοικονόμηση  ενέργειας

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

ΕΙΔΟΣ ΚΑΥΣΙΜΟΥΕΤΟΣ 2018ΕΤΟΣ 2019ΕΤΟΣ 2020ΕΤΟΣ 2021ΕΤΟΣ 2022
 ΛίτραΛίτραΛίτραΛίτραΛίτρα
Π. Κίνησης307.540,00262.425,00208.861,00205.164,00211.205,00
Βενζίνη26.297,0018.247,0019.712,0020.060,0017.455,00
Π.Θέρμανση126.170,00102.400,0075.090,0065.210,0067.380,00
Σύνολο460.007,00383.072,00303.663,00290.434,00296.040,00

*Παρατίθενται στοιχεία κατανάλωσης  ποσοτήτων και όχι ποσών διότι η τιμή των καυσίμων διαμορφώνεται διαφορετικά κάθε χρόνο και τα συμπεράσματα δεν θα ήταν αξιόπιστα αν η σύγκριση γινόταν βάσει ποσών.

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΛΙΠΑΝΤΙΚΩΝ

ΕΤΟΣ 2018ΕΤΟΣ 2019ΕΤΟΣ 2020ΕΤΟΣ 2021ΕΤΟΣ 2022
ΠΟΣΟ ( € )ΠΟΣΟ ( € )ΠΟΣΟ ( € )ΠΟΣΟ ( € )ΠΟΣΟ ( € )
24.636,8253.153,6623.072,2419.698,336.528,60

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΟΥ ΟΔΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

ΕΤΟΣ 2018ΕΤΟΣ 2019ΕΤΟΣ 2020ΕΤΟΣ 2021ΕΤΟΣ 2022
ΠΟΣΟ ( € )ΠΟΣΟ ( € )ΠΟΣΟ ( € )ΠΟΣΟ ( € )ΠΟΣΟ ( € )
14.012,008.345,209.548,0013.119,2012.933,20

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΟΥ

ΕΤΟΣ 2018ΕΤΟΣ 2019ΕΤΟΣ 2020ΕΤΟΣ 2021ΕΤΟΣ 2022
ΠΟΣΟ ( € )ΠΟΣΟ ( € )ΠΟΣΟ ( € )ΠΟΣΟ ( € )ΠΟΣΟ ( € )
371.185,25281.831,84224.080,79119.083,39222.059,67

10. Αισθητικές παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο

Με τις παρεμβάσεις του στην ανάπτυξη του αστικού πρασίνου, με εργασίες συντήρησης και κηποτεχνίας, το Τμήμα Περιβάλλοντος και Πρασίνου αναζωογόνησε το δημόσιο χώρο της πόλης και των χωριών μας και του προσέδωσε ταυτότητα αισθητικής και περιβαλλοντική αξία. Κεντήματα της φύσης απλώθηκαν σε κεντρικά σημεία της πόλης (είσοδος  Συνεδριακού Κέντρου,  Δημοτικό Πάρκο – Κήπος,  Πάρκο Γαλήνη,  τρίγωνο εισόδου στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς) ενώ καλλωπιστικά φυτά φυτεύθηκαν σε ανθοκήπια στο εμπορικό κέντρο. Δέντρα και θάμνοι φυτεύτηκαν σε πάρκα και πλατείες σε Ανθόφυτο, Μαυρονέρι, Ξυλοκερατιά, Παλαιό Αγιονέρι, Αγία Παρασκευή, Μουριές, Μυριόφυτο, στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Μουριών, σε Χέρσο, Ακρίτα, Δροσάτο, Βαπτιστή, Μεσιανό, Χωρύγι, Αντιγόνεια, Επτάλοφο, Κάτω Θεοδωράκια, Κεντρικό, Τέρπυλλο, Τριπόταμο καθώς και σε οικισμούς της Δημοτικής Ενότητας Κιλκίς.

 Εργασίες συντήρησης του πρασίνου (αποψίλωση και  εποχιακά κλαδέματα) έγιναν σε πάρκα, πεζοδρόμια, σε σχολικές μονάδες, σε νησίδες δρόμων στο Θέατρο Λόφου Αγίου Γεωργίου, στον Δημοτικό Θερινό Κινηματογράφο, στα κοιμητήρια της πόλης και αλλού. Οι εργαζόμενοι του Τμήματος Πρασίνου παρενέβησαν με εργασίες καθαρισμού και κλαδεμάτων σε δημόσιους χώρους που δεν ανήκουν στην ευθύνη τους (Αρχαιολογικό Μουσείο, εκκλησίες, Γενικό Νοσοκομείο, Γηροκομείο, ΟΑΕΔ, ΟΠΕΚΕΠΕ)  δείχνοντας την κοινωνική πλευρά του Δήμου. 

Περισσότερα από 150 δέντρα κλαδεύτηκαν σε περιοχές όπως το 1ο ΕΠΑΛ Κιλκίς και το 4ο Νηπιαγωγείο, το Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς, το παλιό Κτηνιατρείο Κιλκίς, το Παλαιό Αγιονέρι, την Κολχίδα, τις Καστανιές, τη Ροδώνα, το Γερακαριό, τον Γαλλικό, τις Μάνδρες, τα Κάτω Σούρμενα, τον Διπόταμο, τη Μαυροπλαγιά.

11. Η Τοπική Απασχόληση στο επίκεντρο

Η αύξηση της απασχόλησης αποτελεί μία διαρκή επιδίωξη για τη Δημοτική Αρχή  καθώς σηματοδοτεί το πλαίσιο της οικονομικής ευημερίας και διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή. Συνδέεται άρρηκτα με την συγκράτηση του πληθυσμού στον τόπο του, την τόνωση της οικονομίας αλλά και με τον παράγοντα της δημογραφικής ανάκαμψης.

Ο Δήμος Κιλκίς ως παραγωγικός αυτοδιοικητικός οργανισμός διαθέτει αρκετά δυναμικές πολιτικές απασχόλησης που διακρίνονται σε μόνιμες και εποχιακές θέσεις εργασίας.

Τον τελευταίο χρόνο έχει προσθέσει στο μόνιμο προσωπικό του:

τέσσερις (4) θέσεις με ειδικότητες πολιτικού μηχανικού, μηχανολόγου μηχανικού, τοπογράφου μηχανικού και γεωπόνου που προκηρύχθηκαν από το ΑΣΕΠ

τέσσερις (4) θέσεις με ειδικότητες (2) βρεφονηπιοκόμων, μίας (1) βοηθού βρεφονηπιοκόμου και ενός (1) καθαριστή στο δημοτικό βρεφικό σταθμό ‘’Πασχαλίτσα’’

Ταυτόχρονα έχουν προσληφθεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου:

σαράντα εννέα (49) εργαζόμενοι στις υπηρεσίες Καθαριότητας, Πρασίνου και στις τεχνικές υπηρεσίες, ανταποδοτικού χαρακτήρα

εξήντα εννέα (69) σχολικές καθαρίστριες

ενενήντα (90) μακροχρόνια άνεργοι από το πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα

σαράντα πέντε (45) άτομα από το πρόγραμμα μαρκοχρόνια ανέργων  ηλικίας 55-67 ετών σε δημοτικές υπηρεσίες 

εννέα (9) άτομα από το πρόγραμμα μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών σε υπηρεσίες της ΚΔΕΚ

τέσσερις (4) εποχιακοί υπάλληλοι στην Επιχείρηση ‘’Σφαγεία Κιλκίς Α.Ε.’’

Ο Δήμος Κιλκίς προσφέρει εργασία σε 274  πολίτες επιδεικνύοντας αυξημένη κοινωνική ευαισθησία για την επανένταξη  δημοτών στην αγορά εργασίας, που ενώ συγκεντρώνουν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, υπολείπονται στο ηλικιακό όριο και μένουν εργασιακά μετέωροι, αποκλεισμένοι από τον ιδιωτικό τομέα.  Αξιοποιώντας το πρόγραμμα μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών, η Δημοτική Διοίκηση ενισχύει την επαναφορά τους στην παραγωγική διαδικασία και λύνει έστω και μερικώς τους κόμπους της ανεργίας.

Εντείνει δε τις προσπάθειές της για την ενίσχυση των ανθρώπινων πόρων του Δήμου έχοντας προγραμματίσει:

την πρόσληψη επτά (7) ατόμων στο νέο βρεφικό σταθμό ‘’Κουκουβαγάκι’’

την πρόσληψη εννέα (9) ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων από  πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για ανέργους ηλικίας 18-29 ετών στις υπηρεσίες της ΚΔΕΚ με οκτάμηνη σύμβαση εργασίας

την πρόσληψη  δύο (2) ατόμων ΔΕ Διοικητικού,1 ΔΕ Χειριστή Μηχανημάτων Έργου, με οκτάμηνη σύμβαση εργασίας

την πρόσληψη εννέα (9) ατόμων μόνιμου προσωπικού μέσα στη διετία 2023 – 2024.

12. Δημόσια Υγεία

Ο Δήμος Κιλκίς συνέχισε την εφαρμογή  των υγειονομικών μέτρων αποτροπής της διασποράς της Covid – 19  και ενεργοποίησε κάθε διαθέσιμο μέσο για την προστασία της δημόσιας υγείας. Καθ΄ολη τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων αλλά και κατά την περίοδο της υγειονομικής ύφεσης της πανδημίας ο Δήμος Κιλκίς:

διευκόλυνε τη μεταφορά εξήντα τρία (63) μοναχικών ατόμων στα εμβολιαστικά κέντρα για τον εμβολιασμό τους

πραγματοποίησε ενενήντα τρεις (93) μετακινήσεις κλιμακίων του ΕΟΔΥ για τον κατ΄οίκον εμβολιασμό κατακεκλιμένων πολιτών που αδυνατούν να μετακινηθούν

προμήθευσε με δωρεάν υγειονομικό υλικό το Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς και τα Κέντρα Υγείας Κιλκίς και Δροσάτου

παρείχε υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό σε όλα τα σχολεία του Δήμου  

σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ προγραμμάτισε δωρεάν εξετάσεις ανίχνευσης κορονοϊού (rapid tests) σε  108 Κοινότητες και οικισμούς του Δήμου Κιλκίς με περιοδικούς κύκλους επανάληψης. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 35.715 rapid tests (30.728 στο ΚΑΠΗ του Δήμου Κιλκίς, 3.703 σε Κοινότητες και οικισμούς, 1.116 στο σταθερό υγειονομικό σημείο Νέας Σάντας και 168 στο Δροσάτο).

ολοκλήρωσε την πληρωμή της β΄δόσης της δωρεάς στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς για την ανακαίνιση των εξωτερικών του ιατρείων. Το έργο συμβασιοποιήθηκε και βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης.   

13. Αδελφοποιήσεις σε αναβάθμιση 

Η γέφυρα επικοινωνίας με τους αδελφοποιημένους Δήμους Λατσιών και Λύσης της Κύπρου αποκαταστάθηκε ύστερα από την άρση των υγειονομικών περιορισμών έναντι της Covid- 19. Οι αδελφοποιημένοι Δήμοι συνέχισαν τις ανταλλαγές επισκέψεων σε Κιλκίς, Λατσιά και Λάρνακα και εμβάθυναν τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας τους με υψηλή μάλιστα εθνική εκπροσώπηση στις θεσμικές τους εκδηλώσεις ένθεν κακείθεν.

 Ξεχωριστό γεγονός προόδου στην αδελφοποίηση με τον Δήμο Λύσης  αποτέλεσε η ανακήρυξη του πρώην Δημάρχου Λύσης Ανδρέα Ττοφιά σε Επίτιμο Δημότη του Δήμου Κιλκίς, σε εφαρμογή της υπ΄αριθ 12/2022 ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς. Η τελετή ανακήρυξης  πραγματοποιήθηκε σε ειδική τελετή την Κυριακή 3 Απριλίου 2022 στον προαύλιο χώρο του Ιστορικού Μουσείου – Φυλακίου ‘’Γρηγόρης Αυξεντίου’’ για την ίδρυση του οποίου πρωτοστάτησε το τιμώμενο πρόσωπο, παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Γεωργαντά ,που εκπροσώπησε την ελληνική Κυβέρνηση, και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας Μάριου Πελεκάνου.

Ο Δήμος Κιλκίς αξιοποιώντας τη συμμετοχή του στο ευρωπαϊκό έργο ‘’YOU-nion in Diversity’’ φιλοξένησε πολυμελή αντιπροσωπεία αυτοδιοικητικών παραγόντων και εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών από έξι Δήμους της βόρειας Ιταλίας. Επιστέγασμα της γνωριμίας ήταν η υπογραφή Συμφώνου Αελφοποίησης μεταξύ του Δημάρχου Κιλκίς και των Δημάρχων και εκπροσώπων τους από τους Δήμους  Benna, Verrone, Cerrione Massazza, Borianna και Sandigliano.      

14. Συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς και θεσμοθετημένων Επιτροπών

Η υγειονομική ύφεση της πανδημίας επανέφερε την κανονική ροή των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς στη διά ζώσης μορφή τους από τον Μάιο του 2022. Στην τακτική συνεδρίαση του, στις 16 Μαϊου το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς προσδέχθηκε την τιμητική επίσκεψη του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου και τις ευλογητικές του ευχές, οι αποφάσεις του σώματος να εκφράζουν τις αρετές της  ενότητας και της συνδημιουργίας για την πρόοδο του τόπου.

Κατά τη διάρκεια του 2022 το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς πραγματοποίησε δεκαπέντε (15) τακτικές συνεδριάσεις εκ των οποίων οι τρεις (3) είχαν το χαρακτήρα της ειδικής συνεδρίασης. Έντεκα (11) από τις συνεδριάσεις υλοποιήθηκαν διά ζώσης και οι λοιπές τέσσερις (4) με τηλεδιάσκεψη εξαιτίας των περιοριστικών υγειονομικών μέτρων έναντι της Covid – 19.

Το σώμα έλαβε εκατόν εβδομήντα πέντε (175) αποφάσεις. Στην συντριπτική πλειονότητά τους οι εκατόν σαράντα μία (141) από αυτές ελήφθησαν ομόφωνα (ποσοστό 80,57%) και οι λοιπές τριάντα τέσσερις (34) ελήφθησαν πλειοψηφικά (ποσοστό 19,43%).Έντεκα από τις πλειοψηφικές αποφάσεις σχετίζονταν με μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.  

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο Δήμος Κιλκίς ενισχύθηκε θεσμικά με το Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, εκλέγοντας στη θέση αυτή με συντριπτική πλειοψηφία τον δικηγόρο κ. Αδάμ Χριστοδουλίδη

Η θεματολογία των ειδικών συνεδριάσεων αφορούσε:

τον απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το έτος 2021

την έγκριση του ισολογισμού του Δήμου Κιλκίς για το οικονομικό έτος 2021

την ψήφιση του προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων και του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης του Δήμου Κιλκίς έτους 2023.

Την περίοδο αναφοράς το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς εξέδωσε τέσσερα (4) ψηφίσματα:

αναφορικά με την καταδίκη της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

υπέρ της συνθήκης απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων

υπέρ της συνέχισης του προγράμματος ‘’Βοήθεια στο Σπίτι’’ και της διασφάλισης της εργασιακής σχέσης των υπηρετούντων στο εν λόγω πρόγραμμα

συμπαράστασης προς τους απολυμένους στον όμιλο Alumil.

Οικονομική Επιτροπή

 Η Οικονομική Επιτροπή κατά τη διάρκεια του 2022 πραγματοποίησε σαράντα ενννέα (49) συνεδριάσεις εκ των οποίων οι τριάντα πέντε (35) πραγματοποιήθηκαν διά ζώσης, οι δεκατρείς (13)  με τηλεδιάσκεψη εξαιτίας των περιοριστικών υγειονομικών μέτρων έναντι της Covid – 19 και μία (1) διά περιφοράς. Έλαβε συνολικά τριακόσιες ογδόντα εννέα (389) αποφάσεις εκ των οποίων οι τριακόσιες εβδομήντα (370) ήταν ομόφωνες (ποσοστό 95,12%) και οι λοιπές δεκαεννέα (19) ελήφθησαν κατά πλειοψηφία (ποσοστό 4,88%).

Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής συνήλθε δέκα φορές (10) κατά τη διάρκεια του 2022. Οι οκτώ (8) συνεδριάσεις του οργάνου πραγματοποιήθηκαν διά ζώσης και οι λοιπές δύο (2) με τηλεδιάσκεψη εξαιτίας των περιοριστικών υγειονομικών μέτρων έναντι της Covid – 19. Η Επιτροπή έλαβε συνολικά πενήντα τέσσερις (54) αποφάσεις εκ των οποίων οι σαράντα δύο (42) ελήφθησαν ομόφωνα (ποσοστό 77,78%) και οι λοιπές δέκα (10) κατά πλειοψηφία (ποσοστό 22,22%). Από τις πλειοψηφικές αποφάσεις οι δέκα (10) αφορούσαν μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και μία (1) την κατάτμηση αγροτεμαχίου για την αξιοποίησή του ως καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Επιτροπή Διαβούλευσης 

Η Επιτροπή Διαβούλευσης συνεδρίασε τέσσερις φορές (4) κατά τη διάρκεια του 2022 . Οι τρεις (3) συνεδριάσεις έγιναν διά ζώσης και μία (1) με τηλεδιάσκεψη εξαιτίας των περιοριστικών υγειονομικών μέτρων κατά της Covid – 19. Ελήφθησαν συνολικά οκτώ (8) αποφάσεις με ομοφωνία.

Τα θέματα που απασχόλησαν την Επιτροπή Διαβούλευσης ήταν γνωμοδοτικού χαρακτήρα και αφορούσαν:

την τροποποίηση του κανονισμού χρήσης παραχωρούμενων κοινόχρηστων χώρων του Δήμου Κιλκίς

το προσχέδιο του ετήσιου προγράμματος δράσης έτους 2022 του Δήμου Κιλκίς

τον κανονισμό λειτουργίας της Εμποροπανήγυρης Κιλκίς

τον κανονισμό λειτουργίας θρησκευτικών εορτών – πανηγύρεων σε Κοινότητες του Δήμου Κιλκίς, πλην της πρωτεύουσας πόλης

τον κανονισμό λειτουργίας άσκησης υπαίθριου εμπορίου

το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Κιλκίς για το έτος 2023. Η εν λόγω γνωμοδότηση εισήχθη στο Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς

το προσχέδιο του προϋπολογισμού του Δήμου Κιλκίς οικονομικού έτους 2022

Προηγούμενο άρθροΚ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «ΤΑ ΕΚΑΝΑ ΟΛΑ ΤΕΛΕΙΑ! – ΨΗΦΙΣΤΕ ΜΕ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙΤΕ» – ΡΕΣΙΤΑΛ ΑΥΤΟΘΑΥΜΑΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Επόμενο άρθροΠΟΙΑ Η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΕΝΟΣ ΝΥΝ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΤΕΩΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΙΟΝΙΑΣ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΟΥΜΑΤΑΡΟΥΝ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥΣ;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ