Αρχική Απόψεις - Άρθρα Ο ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΊΤΣΟΥΛΑΣ 1881-1904 ΕΚ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΗΣ-ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ.

Ο ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΊΤΣΟΥΛΑΣ 1881-1904 ΕΚ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΗΣ-ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ.

168
0

Ο ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΊΤΣΟΥΛΑΣ 1881-1904 ΕΚ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΗΣ-ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ.

Γράφει ο Βαλκανίδης Δήμος εκ Κουφαλίων tamystikatoubaltou.blogspot.com.

Εκ μέρους της Ρωμαίικης Συνείδησης Αφύπνισης Κουφαλίων και εν γένει όλου του ενιαίου ευρύτερου Δήμου Χαλκηδόνας, ατύπως φυσικά. Διότι κατά αυτήν την ονομασία, μας αρέσει ερασιτεχνικώς και ικανοποιούμαστε εν πολλοίς, ώστε να δραστηριοποιούμαστε και να προσδιοριζόμαστε τρόπον τινά, από το ημέτερο τοπικό μας blog ονόματι tamystikatoubaltou.blogspot.com. Καθώς επιθυμούμε διακαώς, λόγω άλλωστε εύλογης αφορμής των ημερών, της εορτής του Μακεδονικού Αγώνος 1870-1908. Εν ολίγοις της προετοιμασίας για την απελευθέρωση της Ελληνικής Μακεδονίας μας, επισήμως από τους Μουσουλμάνους Τούρκους Οθωμανούς, από το 1430 έως το 1912 στον Α Βαλκανικό Πόλεμο, αλλά και ανεπισήμως, από τους προβατόσχημους λύκους, τους Βούλγαρους Σχισματικούς Κομιτατζήδες. Ως εκ τούτου να σας αναδείξουμε και να σας προβάλλουμε εν πολλοίς, πέριξ της γενέτειρας μας των Κουφαλίων, της επίσημης Έδρας του Δήμου Χαλκηδόνας, σε απόσταση μόλις αναπνοής των 25κμ, ένα ακόμη εντελώς άγνωστο εις στο ευρύ κοινό, το ως είθισται ανιστόρητο, λόγω της σαφέστατης πνευματικής βαρυχειμωνιάς, δια της σκλαβιάς που μας περιβάλλει όλους. Εν γένει απότοκος αυτής της εμφανώς αντεθνικής συμπεριφοράς και νοοτροπίας, της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, μέσω της μη σοβαρής και αρτιμελής, αξιόλογης εν πολλοίς, ένθεης ιστορικής Εθνικής Παιδείας, των σχολείων, που πλέον δεν υπάρχουν, ώστε να αναδεικνύουν και να μεταλαμπαδεύουν άδολα, ένθεα Εθνικά Πρότυπα φιλοπατρίας, της ακομμάτιστης πατρίδας, του συνολικού και συλλογικού εμείς. Επομένως θέλοντας και μη, πρέπει να ξανασυστήσουμε τα λεγόμενα Κρυφά Σχολειά, του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού 1714-1779 και των συνεχιστών του, των Αγίων Θεοφώτιστων Πατέρων Κολλυβάδων, του 18 αιώνος, μέσω της θεοφώτιστης Φιλοκαλίας, των Αγίων Πατέρων Νιπτικών, τους Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη 1749-1809, Άγιο Αθανάσιο τον Πάριο, Άγιο Μακάριο τον Νοταρά. Επιπροσθέτως μπορείτε να εισέλθετε στο δικό μου το facebook ως Βαλκανίδης Δήμος, πάντοτε στα ελληνικά και με φωτογραφία εις το προφίλ μου, τον ήρωα και Πρωτεργάτη, εμπνευστή του Μακεδονικού Αγώνος, τον Γερμανό Καραβαγγέλη 1866-1935, τον λεγόμενο Παπαφλέσσα της Μακεδονίας μας. Εν συνεχεία Μητροπολίτη Καστοριάς από το 1900 έως το 1907 εις την εμπόλεμη περίοδο του Μακεδονικού Αγώνος και μετέπειτα Αμάσειας του Μαρτυρικού Πόντου, από το 1908 έως το 1922, το αντίπαλο δέος του γενοκτόνου Μουσταφά Κεμάλ, για την ανεξαρτησία του Ελληνικό Πόντου.

Παράλληλα οι δύο έμπιστοι στενοί του συνεργάτες, έχουν Αγιοποιηθεί από το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και Νέας Ρώμης, οι Επίσκοπος Ζήλων, Ευθύμιος Αγριτέλλης 1876-1921, καθώς πέθανε ηρωικώς στις 29 Μαίου του 1921, στα μπουντρούμια των φυλακών της Αμάσειας, λόγω τύφου, που τον είχαν ρίξει κατόπιν τον έντονων βασανιστηρίων που είχε υποστεί, για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδας την Ελευθερία. Όπως επίσης και ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Αμάσειας του Πόντου, ο Άγιος Πλάτων Αϊβαζίδης 1851-1921, στις 21 Σεπτεμβρίου του 1921, τον απαγχόνισαν ως επικεφαλής άλλων 70 Ελλήνων ηρώων Ποντίων, στην κεντρική πλατεία την λεγόμενη του ρολογιού. Εν τω μεταξύ εμείς επιθυμούμε διακαώς, το όραμα μας είναι αυτό, στην Πλατεία Μακεδονίας των Κουφαλίων, άλλωστε ο δρόμος της Διευθύνσεως που την διασχίζει, φέρει το όνομα του και ονομάζεται Γερμανού Καραβαγγέλη, να του ανεγείρουμε Τιμής ένεκεν προς Τιμήν του, έναν Επιβλητικό Περικαλλή, Μπρούτζινο Μεγαλοπρεπέστατο Ανδριάντα, τιμής ένεκεν, ώστε να ενθυμούνται οι παλαιοί, αλλά και να μαθαίνουνε οι εντελώς ανιστόρητοι νεότεροι. Επειδή δεν μας τρομάζει το λείψανο της Ελλάδος που φεύγει, αλλά το έκτρωμα της Ελλάδος που θα γεννηθεί και φρονούμε ανεπιφύλακτα, ότι ο ήρωας Μακεδονομάχος Γερμανός Καραβαγγέλης, θεωρείται ένα ένθεο κατεξοχήν Εθνικό Πρότυπο της Φιλοπατρίας, δια της πατριδογνωσίας. Επιπροσθέτως θεωρούμε ότι ο Δήμος Χαλκηδόνας, ως νευραλγικός κεντρικός κόμβος της οδικής αρτηρίας, μέσω της Κεντρικής Μακεδονίας, της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης Αθηνών Βεροίας αλλά και Εδέσσης. Εν τούτοις καθώς δεν θα πρέπει, εν μέρει, να μεταφέρει μόνο ανθρώπους και κρύα και άψυχα εμπορεύματα των αριθμών, δια της γραφειοκρατίας των Αθηνών. Εν αντιθέσει αλλά και τις πνευματικές τους ανησυχίες, των επιθυμιών, ως πόλος έλξης του κινήτρου, τον λεγόμενο εποικοδομητικό θρησκευτικό, ιστορικό Εθνικό τουρισμό. Εν ολίγοις θα εξέλθει θέλοντας και μη, κάποτε από τον στείρο και άγονο σκληρό τοπικισμό, της αφάνειας και της απομόνωσης του περιθωρίου, που όλα αυτά τα χρόνια κυλιέται αλγεινώς, και δεν τολμάει να πατήσει άνθρωπος ξένος, εις τα χωριά μας και ας απέχει μία ανάσα μόλις, από την συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη του Κλεινόν άστυ 20κμ και άλλα τόσα από τα Γιαννιτσά.

Εν κατακλείδι η λύση στο εμφανέστατο πρόβλημα της απομόνωσης και του περιθωρίου, θεωρούμε ότι θα έρθει ως μονόδρομος, κατευθυντήριας διαδρομής, θέλοντας και μη, πως θα πρέπει επειγόντως, έστω και πάρα πολύ ετεροχρονισμένα, να σπεύσουμε να προβάλλουμε και να αναδείξουμε, τους Αγίους και τους Ήρωες της Περιοχής μας, αλλά και της πέριξ ευρύτερης περιοχής, των όμορων παρακείμενων Δήμων. Καθώς όλη η Κεντρική Μακεδονία, σφύζει στην κυριολεξία, από Αγίους και από ήρωες, μέσω της εύλογης και εύστροφης, χάραξης εξωστρεφής επικοινωνιακής, διορατικής πολιτικής. Εν γένει της αίγλης του κινήτρου, που θα μας προκύψει, θέλοντας και μη, για επίσκεψη, προσδίδοντας κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, στον Δήμο Χαλκηδόνας, των 17 χωριών, με τους 33.000 δημότες που τον αποτελούν, ως Δήμος Αγίων και Δήμος Ηρώων. Ως εκ τούτου εάν καταφέρουμε και τα αναδείξουμε όλα αυτά, ο τόπος μας, ως γωνιακό παραθαλάσσιο οικόπεδο, του μοναδικού τυχερού αριθμού του λαχείου. Εν αντιθέσει όμως, αλλά δυστυχώς, δεν υπάρχει ο κατάλληλος εύστροφος, επικοινωνιακός και ευπατρίδης δια της Αγίας Ορθοδοξίας Δήμαρχος, ώστε να πάει να εξαργυρώσει τρόπον τινά στο ταμείο, τον τυχερό αριθμό του λαχείου. Παράλληλα όπως επίσης, σαφέστατα υστερεί στο πνεύμα της γνώσεως και το υπόλοιπο Δημοτικό Συμβούλιο της αντιπολιτεύσεως, ώστε να τον ενημερώσει και να τον πιέσει εν πολλοίς, άλλωστε αυτή θεωρείται η δουλειά της εκάστοτε αντιπολίτευσης, να στραφεί προς σε αυτήν την κατεύθυνση, για να αναβαθμιστεί και εν γένει να αναπτυχθεί μέσω της σαφέστατης υπερβάσεως, που θα προκύψει όλη η ευρύτερη περιοχή μας. Επιπροσθέτως για αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, του Δήμου Χαλκηδόνας, με τους 33 Δημοτικούς Συμβούλους, θεωρούνται εντελώς άγνωστες και εν γένει απαγορευμένες εν πολλοίς, οι λέξεις Άγιος και Ήρωας, και θεωρούμαστε μία απρόσωπη αποκρουστική, τοπικιστική αγέλη, της οικονομικής επιτροπής, του κέρδους και του ταμείου, δια των οικονομικών νούμερων των δεκαδικών, της ΔΕΥΑΧ-Δημοτική-ΕΠΙΧΕΊΡΗΣΗ-Ύδρευση-Αποχέτευση-Χαλκηδόνας. Για αυτό και άλλωστε φέτος που συμπληρώθηκαν τα 200 χρόνια, της επετειακής ημερομηνίας της συμπληρώσεως, της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, στην απλή καθομιλουμένη, της Επαναστάσεως 1821-2021, δεν πραγματοποιήθηκαν ως όφειλαν και άρμοζαν εν πολλοίς.

Εν μέρει εάν βεβαίως τους ήλεγχε η Ρωμαίικη Ελληνική Συνείδηση τους, αφύπνιση τους, καμία απολύτως ενημερωτική, σοβαρή εκδήλωση ομιλίας, υποτίθεται λόγω της πανδημίας του Κορωνοϊού, ώστε να αναδείξουνε και να προβάλλουμε ως όφειλαν, τους αναρίθμητους ηρωικούς πρόγονους μας, τους Εθνομάρτυρες και Αγίους της Ελληνικής Ρωμαίικης, Πατερικής Ορθόδοξης Χριστιανικής Θεολογίας μας, δια της φυλής μας. Εμείς προτείναμε εάν βεβαίως είχαμε την εξουσία του Δήμου, και στα 17 χωριά του Δήμου Χαλκηδόνας, εις το κέντρο του εκάστοτε Δημοτικού Σταδίου, στα κάγκελα, να είχε ανορθωθεί Μία Μεγαλοπρεπέστατη Επιβλητική Ελληνική Σημαία των 5μ και να ανέγραφε εις την Μέση, με Μεγάλα Φανταχτερά Γράμματα, 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση 1821-2021, Δήμος Χαλκηδόνας Δήμος Αγίων και Δήμος Ηρώων, από εκείνη την στιγμή και μετέπειτα, θέλοντας και μη, θα είχε έρθει η πολυπόθητη υπέρβαση της ανατροπής, στον τόπο μας. Εις το θέμα μας, του δια ταύτα, ο Μακεδονομάχος Δάσκαλος Ιωάννης Πίτσουλας 1881-1904, με καταγωγή από την Ναύπακτο, πέριξ των Πατρών, κατόπιν δικής του έντονης προτροπής και παραινέσεως, επιθυμώντας διακαώς, να διορισθεί κάπου στην σκλαβωμένη Κεντρική Μακεδονία. Ως εκ τούτου ερχόμενος με τον σιδηροδρομικό σταθμό της σκλαβωμένης Θεσσαλονίκης τότε, στις 21 Νοεμβρίου του 1904, για να μάθει γράμματα τα σκλαβωμένα Ελληνόπουλα της Μακεδονίας, εις το χωριό της Γουμένισσας, της επαρχίας Παιονίας στους πρόποδες του όρους Πάϊκου. Εν συνεχεία κατόπιν εμφανέστατης προδοσίας, τον συνέλαβαν αιχμαλωτίζοντας τον, αγρίως κακήν κακώς βιαίως, οι σχισματικοί Βούλγαροι αιματοπότιστοι Κομιτατζήδες, του Αποστόλ Πετκώφ και επί τρείς ολόκληρες ημέρες, τον βασάνιζαν βαναύσως, αγρίως απάνθρωπα, ανηλεώς, γυροφέρνοντας τον, στα πέριξ διπλανά χωριά, με αποτέλεσμα να τον απαγχονίσουν σε ένα δένδρο, λίγο έξω από την Γουμένισσα. Εμείς ήρθαμε ανήμερα του Μακεδονικού Αγώνος, στις 13 Οκτωβρίου και σας προβάλλαμε, αναδεικνύοντας στο δικό μου το facebook, την προτομή του ήρωα, του Δασκάλου του Ιωάννη Πίτσουλα, που βρίσκεται μέσα στο Δημοτικό σχολείο του χωριού, διαβάζοντας και το βιβλίο που αναγράφει για τον ηρωικό του θάνατο, πηγαίνοντας και το σημείο που τον κρέμασαν, με μία μικρή μαρμάρινη στήλη να μας το υπενθυμίζει, διάρκεια ομιλίας 2 ολόκληρων ωρών.

Απευθυνόμενοι προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου τον Κύριο Ιερόθεο, καθώς πέρασε σε νεαρά ηλικία, από το 1970 έως το 1984, ως Ιεροκήρυκας στην τοπική μας Μητρόπολη Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας. Εν γένει γνωρίζοντας και τον Άγιο Μητροπολίτη μας, τον Άγιο Καλλίνικο 1918-1984, ως ακραιφνώς Πνευματικοπαίδι του, γράφοντας και ένα πάρα πολύ ωραίο βιβλίο-πόνημα, προς τιμήν του, το Κόσμημα της Εκκλησίας, από την ευρύτερη περιοχή μας. Εν ολίγοις θέλουμε να τον ενημερώσουμε καλοπροαίρετα, ως τελευταία απέλπιδα ελπίδα μας, το αποκούμπι. Διότι θεωρούμε ότι δεν το γνωρίζει καθόλου, εν μέρει εάν γνώριζε την εν λόγω ιστορία, θα τον είχε τοποθετήσει τουλάχιστον, στον προαύλιο χώρο της τοπικής του Μητρόπολης, την Προτομή του, καθώς θα τον ήλεγχε προφανώς, η Ορθόδοξη Ελληνική Συνείδηση του. Εν κατακλείδι ότι στην Ναύπακτο, ο τοπικός Δήμαρχος, δεν τον τιμάει ως γέννημα θρέμμα της Ναυπάκτου ως όφειλε, αλλά και άρμοζε εν πολλοίς, με έναν Μεγαλοπρεπέστατο Περικαλλή Ανδριάντα προς τιμήν του, τιμής ένεκεν, τον Μακεδονομάχο Δάσκαλο Ιωάννη Πίτσουλα, μόλις 23 ετών, που τον απαγχόνισαν οι Βούλγαροι Σχισματικοί Κομιτατζήδες, έξω από την κωμόπολη της Γουμένισσας, της επαρχίας Παιονίας, την ώρα που κατευθύνονταν στον εν λόγω μέρος, για να παρουσιαστεί ως καινούργιος Έλληνας δάσκαλος, μαθαίνοντας τα σκλαβωμένα Ελληνόπουλα της Γουμένισσας, γράμματα του Θεού και της Πατρίδας, για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδας την Ελευθερία. Επομένως πρέπει επειγόντως, έστω και πάρα πολύ ετεροχρονισμένα, στην Ναύπακτο, στην γενέτειρα του ήρωα Δασκάλου, του Μακεδονικού Αγώνος, του Ιωάννη Πίτσουλα να του παραχωρήσουν συμβολικώς πάντοτε, το τοπικό Δημοτικό Στάδιο του γηπέδου, ως ΙΩΆΝΝΗΣ ΠΊΤΣΟΥΛΑΣ και όχι την σήμερον να ονομάζεται Ναυπακτιακός. Παράλληλα και μία Κεντρική Διεύθυνση του Δρόμου να ονομασθεί προς τιμήν του και φυσικά ο Επιβλητικός Ανδριάντας του, να κοσμεί την Κεντρική Πλατεία της Ναυπάκτου ή τον προαύλιο χώρο της Μητρόπολης. Εν τέλει η κωμόπολη της Γουμένισσας ως οφείλει, που θυσιάστηκε για αυτήν άλλωστε, να τον ανεγείρει έναν Περικαλλή Ανδριάντα του, στο σημείο του απαγχονισμού του και το τοπικό Κλειστό Γυμναστήριο του Μπάσκετ, που βρίσκεται πέριξ του μαρτυρικού σημείου του θανάτου του, δια του απαγχονισμού του, να του παραχωρήσουν το όνομα του, ως Κλειστό Γυμναστήριο Γουμένισσας, Δασκάλου του Μακεδονικού Αγώνος Ιωάννης Πίτσουλας 1881-1904 εκ Ναυπάκτου.

Υστερόγραφο εμείς εκ μέρους της Ρωμαίικης Συνείδησης Αφύπνισης Κουφαλίων και εν γένει όλου του ενιαίου Δήμου Χαλκηδόνας, ως Δήμος Αγίων και Δήμος Ηρώων, επιθυμούμε διακαώς, εμφανώς να αδελφοποιηθούμε τρόπον τινά και με την παρακείμενη κωμόπολη της Γουμένισσας, στον Δήμο Παιονίας. Εν συνεχεία αλλά και με την πόλη της Ναυπάκτου στην απόμακρη Ρούμελη, για περαιτέρω σύσφιξη, ένθεν εκείθεν εκατέρωθεν, δημοσίων σχέσεων και εύλογων επαφών, λόγω του ότι όλους εμάς, μας ενώνει κατάφορα, ως γέφυρα επικοινωνίας, ο Ήρωας Ευπατρίδης Δάσκαλος, του Μακεδονικού Αγώνος, ο ΙΩΆΝΝΗΣ ΠΊΤΣΟΥΛΑΣ. Καθώς απαγχονίσθηκε για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδας την Ελευθερία, από τους σχισματικούς Βούλγαρους Κομιτατζήδες, έξωθεν του δρόμου με κατεύθυνση προορισμού, προς την κωμόπολη της Γουμένισσας, στις 21 Νοεμβρίου του 1904. Αθάνατος, μόνο που του ανδρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δεν λογιέται. Ο Μακεδονικός Αγώνος Συνεχίζεται, κατάργηση επειγόντως, της εθνομηδενιστικής ανθελληνικής, κατάπτυστης συμφωνίας των Πρεσπών.

Πέτα την ανθρωπιά σου και από τον αφέντη πιάσου και όταν σε φτύσει αυτός να κάθεσαι σκυφτός και θα έχεις τα πρωτεία στην σάπια πολιτεία-κοινωνία.

Αν λαχταράς την λευτεριά σε ξένους μην ελπίζεις, πάρτην ο ίδιος εάν μπορείς αλλιώς δεν την αξίζεις.

Θεριά οι άνθρωποι το φως δεν το σηκώνουν, χίλιες φορές να γεννηθείς τόσες θα σε Σταυρώνουν. Κώστας Βάρναλης.

Ο ανάξιος δούλος του Θεού Βαλκανίδης Δήμος εκ Κουφαλίων tamystikatoubaltou.blogspot.com.      

Προηγούμενο άρθροΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ, Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΊΟΥ
Επόμενο άρθροΠΡΕΜΙΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΝΕΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΙΚΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ