Αρχική Απόψεις - Άρθρα Ε, ΟΧΙ ΝΑ ΜΙΛΑ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΗ!

Ε, ΟΧΙ ΝΑ ΜΙΛΑ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΗ!

145
0

Ένα από τα λάθη τακτικής που έκανε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν πως δεν διερεύνησε διεξοδικά, σε επίπεδο εξεταστικής επιτροπής, δύο υποθέσεις της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

1.Το πώς διαχειρίσθηκε στην πρώτη φάση του προσφυγικού προβλήματος το υπουργείο Εθνικής Αμύνης τα κονδύλια περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη σίτιση και την περίθαλψη τους και

2.Το πώς η ΔΕΗ έφτασε το 2019 στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Αν για την πρώτη υπόθεση μπορεί να υπάρχουν και εθνικοί λόγοι που ενδεχομένως να δικαιολογούν την κυβερνητική σιωπή, για την περίπτωση της ΔΕΗ ουδείς λόγος συντρέχει. Απεναντίας, υπάρχει πληθώρα στοιχείων που δείχνουν τους υπεύθυνους αυτής της παρ’ ολίγον εθνικής τραγωδίας. Επί πλέον καλόν είναι σε παρόμοιες κρίσιμες καταστάσεις για λόγους διαφάνειας, αλλά και για λόγους απόδοσης ευθυνών, να υπάρχει μια απογραφής παραλαβής και μια απογραφή παράδοσης, με διαδικασίες που δεν θα αμφισβητηθούν.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέλαβε από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μια ΔΕΗ με χρηματιστηριακή αξία περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ, με συσσωρευμένες ζημίες 2018-2019 περί τα 2.9 δισεκατομμύρια και με επιτόκιο δανεισμού 6-7%. Με βάση αυτή την κατάσταση, που ήταν αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής, η εταιρεία συμβούλων McKinsey σε μελέτη που έκανε για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ το 2018, υπέδειξε την έξοδο 2.000 υπαλλήλων και μια σημαντική αύξηση των τιμολογίων.

Από το 2020 η ΔΕΗ έχει περάσει στην κερδοφορία με κέρδη περί τα 35 εκατομμύρια, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2021 κατέγραψε κέρδη 27 εκατομμύρια. Επιπλέον, η χρηματιστηριακή της αξία εκτοξεύτηκε σε δύο χρόνια στα δύο δισεκατομμύρια, ενώ το επιτόκιο δανεισμού έχει πέσει στο 3%.

ADVERTISING

Ένα από τα «κατορθώματα» της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν ότι παραχώρησε το 17% της ΔΕΗ στο υπερταμείο. Αυτό σημαίνει πως αν επωλείτο αυτό το ποσοστό, το τίμημα της πώλησης δεν θα έμπαινε στα ταμεία της ΔΕΗ, αλλά θα πήγαινε στην αποπληρωμή του χρέους.

Είναι δε γνωστό πως η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου αρνήθηκε τη σύσταση του υπερταμείου και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που αντιμετωπίστηκε με άδικη σκληρότητα από το ιερατείο των «ενάρετων» κρατών της ευρωζώνης. Περίμεναν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να υπογράψει τα πάντα και να υποθηκεύσει τα πάντα για να παραμείνει στην εξουσία.

Σήμερα η ΔΕΗ με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και τη διασπορά του 17% που θα μετοχοποιηθεί, θα βάλει ένα ποσό που υπολογίζεται περί τα 750 εκατομμύρια στα ταμεία της και όχι στο υπερταμείο. Συγχρόνως, το Δημόσιο, κατέχοντας το 34% (καταστατική μειοψηφία), θα μπορεί να διορίζει το διευθύνοντα σύμβολο της εταιρείας και να ελέγχει τις αποφάσεις της διοίκησης καθώς θα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος.

Συνεπώς, είναι πρόκληση οι άνθρωποι που οδήγησαν τη ΔΕΗ στο χείλος της χρεοκοπίας, κάτι που θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες στην Εθνική Οικονομία, να μιλούν για ξεπούλημα το τίμημα των 750 εκατομμυρίων ευρώ. Γλίτωσαν, λόγω μεγαθυμίας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας την εξεταστική και τώρα ζητάνε και τα ρέστα.

ΥΓ. Καλό θα ήταν ο πρωθυπουργός να προκαλούσε μια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη ΔΕΗ, για μάθουν οι πολίτες όλη την αλήθεια.

www.liberal.gr

Προηγούμενο άρθροΧΑΣΑΜΕ ΤΟ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ, ΣΤΟΠ!
Επόμενο άρθροΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΑΝΕΥΘΥΝΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ