Αρχική Απόψεις - Άρθρα ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ !!!

ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ !!!

174
0

ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τόπος : Δράμα.

Έτος : 2016.

Επιχείρηση : Θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Μου έχει τύχει πολλές φορές, τον τελευταίο καιρό όλο και συχνότερα, να ψάχνω έναν εργαζόμενο, να εμφανίζεται κάποιος και τον πρώτο όρο που θέτει, είναι ότι θέλει να δουλέψει μαύρα. Ξαφνιάζεσαι και είναι λογικό.

– Γιατί βρε καλό παιδί, δεν θέλεις ένσημα;

– Δεν θέλω σου λέει, γιατί είμαι μακροχρόνια άνεργος. Αν δουλέψω έστω και μια μέρα θα χάσω το επίδομα ανεργίας για τους υπόλοιπους μήνες.

Το τσεκάρεις με το λογιστή σου και βλέπεις ότι ο εργαζόμενος, τα ξέρει καλύτερα, οπότε προχωράς στον επόμενο γιατί δεν θέλεις να παρανομήσεις.

Εμφανίζεται άλλος :

– Να δουλέψω σου λέει, αλλά θέλω να μου κάνεις απόλυση το Μάιο.

– Και γιατί το Μάιο, ρωτάς εσύ ο άσχετος.

– Γιατί τότε θα χρειαστεί εποχιακούς εργάτες για ένα πεντάμηνο η τάδε γειτονική επιχείρηση. Θα πάρω αποζημίωση απόλυσης και επίδομα άδειας και από τις δύο εταιρίες και θα πάρω και δύο μήνες επίδομα ανεργίας ! Χάλασε πάλι η δουλειά !

Τρίτος υποψήφιος.

Θα δουλέψω σου λέει, αλλά θα με απασχολήσεις αδιάλειπτα για ένα χρόνο.

– Κι αν κάποια περίοδο δεν έχει δουλειά; Ρωτάς όλο αφέλεια.

– Δεν με ενδιαφέρει σου απαντάει, γιατί εγώ είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και θέλω να γλιτώσω το ΤΕΒΕ. Αν δουλέψω υπάλληλος γλυτώνω τις εισφορές, αλλά με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει ούτε μια μέρα χωρίς ένσημο. Αλλιώς, πρέπει να πληρωθούν οι εισφορές για ολόκληρο το χρόνο.

Έλα ρε, γίνονται αυτά, σκέφτεσαι και ξαναρωτάς το λογιστή σου, για να πάρεις την απάντηση ότι έτσι ακριβώς έχουν τα πράματα.

Αντιλαμβάνεσαι ότι κατελήφθης πάλι αδιάβαστος και πας στον επόμενο. Μοιάζει απίστευτο, αλλά αυτός εδώ θέλει να δουλέψει.

Ξεκινάς τη διαδικασία :

Δήλωση στο ΙΚΑ

Δήλωση στην επιθεώρηση εργασίας.

Δήλωση στο Ergani.gr

Δήλωση στον ΟΓΑ. Όπα! Μη βιάζεσαι ! Ο ΟΓΑ έχει δικούς του ρυθμούς. Πρέπει να πας στο γειτονικό χωριό να κλείσεις ραντεβού με τον ανταποκριτή του ΟΓΑ για να κάνεις τη δήλωση. Άπειρες εργατοώρες χαμένες. Έχετε δει ανταποκριτή του ΟΓΑ να χειρίζεται κομπιούτερ ; Μη σου τύχει ! Εφαρμόζει το σύστημα ιέραξ. Κατοπτεύει το πληκτρολόγιο, εντοπίζει ένα-ένα τα γράμματα που θέλει να πληκτρολογήσει και τα αποτελειώνει με ένα θανατηφόρο χτύπημα. Ουαί κι αλίμονο αν γίνει λάθος. Πέντε λεπτά διάλειμμα ώσπου να διορθωθεί.

Προηγουμένως, εννοείται, πρέπει να έχεις συμπληρώσει και να έχεις ανά χείρας τα ακόλουθα δικαιολογητικά του εργαζόμενου:

1. Συμπλήρωση πεδίων αναγγελίας πρόσληψης και συμπλήρωση στο πρωτότυπο.

2. Συμπλήρωση υπεύθυνης δήλωσης και υπογραφή

3. Φωτοτυπία ταυτότητας

4. Φωτοτυπία εκκαθαριστικού τελευταίου έτους

5. Φωτοτυπία βεβαίωσης απόδοσης ΑΦΜ

6. Αν είναι ασφαλισμένος σε ΟΓΑ, φωτοτυπία 1ης, 2ης σελίδας βιβλιαρίου για να φαίνεται και η θεώρηση

7. Επίσημο έγγραφο που να αναγράφεται το ΑΜΚΑ

8. Σε ποια ταμεία και για ποια διαστήματα ήταν ασφαλισμένος (μήνας, έτος)

9. Ένσημα από ταμεία. Αναλυτικές εκτυπώσεις και καρτέλες

10. Αριθμοί μητρώου από όλα τα ταμεία ασφάλισης

11. Ονοματεπώνυμο συζύγου, οικογενειακή κατάσταση

12. Δελτία απογραφής εργοδότη

13. Ατομική βεβαίωση απασχόλησης

14. Αίτηση – Υπεύθυνη δήλωση

Οι εισφορές τώρα του ΟΓΑ, δεν καταβάλλονται με τη μέρα, αλλά με το μήνα. (Ποιος να κάθεται τώρα να υπολογίζει ένσημα ανά ημέρα). Ακόμη και μια μέρα απασχόλησης, επισύρει εισφορές ενός μήνα. Αν τώρα εσύ χρειάζεσαι έναν εποχιακό εργάτη από τις 15 του μηνός μέχρι τις 15 του άλλου, μη το κουράζουμε, θα πληρώσεις δύο μήνες εισφορές, για να απλοποιείται η διαδικασία.

Φεύγει κάποια στιγμή ο εργαζόμενος, του καταβάλεις ότι του οφείλεις και είσαι ήσυχος ότι καθάρισες. Αμ δε ! Πρέπει να πάει ο ίδιος στον ΟΓΑ ξανά και να δηλώσει τη διακοπή. Αλλιώς, οι εισφορές θα σε ακολουθούν δια βίου. Αν τώρα αυτός, μετακόμισε, μετανάστευσε στη Γερμανία, παρεξηγήθηκε και δεν πάει στον ΟΓΑ, έχεις πρόβλημα και ας πρόσεχες !

Όλα αυτά στα μέρη μας. Γιατί υπάρχουν και άλλα μέρη, Πελοπόννησος και Κρήτη, ας πούμε, που η μαύρη εργασία πάει σύννεφο. Πολλές δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις με μαύρη απασχόληση, χωρίς ασφάλιση και χωρίς δεκάρα εισφορές.

Τι σε νοιάζει θα μου πείτε, εσύ κοίτα τη δουλειά σου !

Με νοιάζει κ.κ. υπουργοί της Οικονομίας και της Ανάπτυξης, Εργασίας -Κοινωνικής Ασφάλισης και Αγροτικής Ανάπτυξης, γιατί το προϊόν του επιχειρηματία που παρανομεί, θα καταλήξει στην ίδια λαχαναγορά με το δικό μου και θα παλεύουμε και λίγα λεπτά κέρδος σε ένα παιχνίδι στημένο. Και θα ’πρεπε να νοιάζει και εσάς αν ενδιαφέρεστε για την ισονομία, την καταπολέμηση της ανεργίας και την ευρωστία των ασφαλιστικών ταμείων. Και δεν σας λέω για τις παράνομες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές από ΣΚΟΠΙΑ και Αλβανία, για να μη σας χαλάσω τη στομαχική σας διάθεση. Αυτά θα τα πούμε άλλη φορά.

Από τον Ιεροκλή Σαββίδη

Προηγούμενο άρθροΔΙΠΛΩΜΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ MUAY THAI ΑΠΟ ΤΗΝ Γ.Γ.Α. ΠΑΡΕΛΑΒΕ Ο ΠΟΥΝΤΖΟΥΚΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Επόμενο άρθροΓ. ΤΡΑΓΚΑΣ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ: Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΠΡΩΧΝΕΙ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ