Αρχική Εκκλησία - Παιδεία ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ERASMUS+ ΓΙΑ ΤΟ 5Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΙΛΚΙΣ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ERASMUS+ ΓΙΑ ΤΟ 5Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΙΛΚΙΣ

160
0

ο 5ο Δ. Σ. Κιλκίς συμμετέχει σε 3ετή σύμπραξη σχολείων, στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus με τίτλο “The primary school students become citizens of the globe”. Το έργο «Οι μαθητές/τριες του δημοτικού σχολείου γίνονται πολίτες του κόσμου» δίνει την ευκαιρία σε μαθητές/τριες από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, Πολωνία, Ουγγαρία, Ιταλία και Ελλάδα, να γίνουν συνειδητά πολίτες του κόσμου. 

Στον σημερινό, ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο, τα άτομα με καλά αναπτυγμένες τις οκτώ βασικές ικανότητες, που μπορούν και τις αξιοποιούν συνειδητά, έχουν πολύ καλές προοπτικές να ανταποκριθούν στις προσδοκίες της αγοράς εργασίας του 21ου αιώνα. Θέλουμε να διασφαλίσουμε την ισότητα ευκαιριών των μαθητών/τριων μας και να τους δώσουμε μια καλή ώθηση για την μετέπειτα ζωή τους. Έχοντας μια εκτενή εμπειρία στη συνεργασία με παιδιά και νέους, γνωρίζουμε ότι όλα ξεκινούν από τα πρώτα χρόνια της εκπαίδευσης.

Οι δεξιότητες που στοχεύουμε να αναπτύξουμε είναι:

· Επικοινωνία στη μητρική γλώσσα (KC1)

· Επικοινωνία σε ξένες γλώσσες (KC2)

· Μαθηματική ικανότητα και βασικές ικανότητες στην επιστήμη και την τεχνολογία (KC3)

· Ψηφιακή ικανότητα (KC4)

· Μαθαίνοντας να μαθαίνεις (KC5)

· Κοινωνικές και πολιτικές ικανότητες (KC6)

· Αίσθηση πρωτοβουλίας και επιχειρηματικότητας (KC7)

· Πολιτιστική ευαισθητοποίηση και έκφραση (KC8)

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε εξ’ αποστάσεως την πρώτη χρονιά, στην πλατφόρμα e-Twinning, λόγω των περιορισμών της πανδημίας. Πλέον μπορούμε να υλοποιήσουμε τις προγραμματισμένες κινητικότητες μαθητών/τριων και εκπαιδευτικών. Έτσι, η πρώτη δια ζώσης συνάντηση εργασίας εκπαιδευτικών έγινε στο Φάνο της Ιταλίας, 4-8 Οκτωβρίου 2021.

Το 5ο Δ. Σ. Κιλκίς εκπροσώπησαν ο Χρήστος Δεσποινίδης (πληροφορικός), η Έλλη Κεσίδου (δασκάλα) και η διευθύντρια του σχολείου και συντονίστρια του προγράμματος, Αφροδίτη Ντίνου.

Η φιλοξενία των Ιταλών συναδέλφων μας ήταν εξαιρετική και τα δια ζώσης εργαστήρια του προγράμματος ήταν πολύ διαφωτιστικά και αποδοτικά.

Είχαμε την ευκαιρία να οργανώσουμε τη συνέχεια του προγράμματός μας, να ενημερωθούμε για το εκπαιδευτικό σύστημα της Ιταλίας, τη λειτουργία του εταιρικού σχολείου Instituto Massimo Nuti, να επισκεφτούμε μια σχολή Montessori, στην μεσαιωνική πόλη Gubbio, όπου, επίσης, ξεναγηθήκαμε στα μνημεία της και εντρυφήσαμε στην ιστορία της. Γνωρίσαμε ακόμη την ιστορία του Φάνο, αλλά και του Ουρμπίνο, αφού επισκεφτήκαμε αυτές τις μεσαιωνικές πόλεις και τα ιστορικά μνημεία τους. Μάθαμε για το, διάσημο και πιο παλιό στην Ιταλία, καρναβάλι του Φάνο και επισκεφτήκαμε το εργοστάσιο κατασκευής των αρμάτων, όπου μας ξενάγησαν οι καλλιτεχνικοί διευθυντές, ενώ το γεγονός καλύφθηκε και από την τηλεόραση.

Ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον ταξίδι, ένα μίγμα σύγχρονης εποχής (μέσω της εκπαίδευσης) και μεσαιωνικής ιστορίας (μέσω των ξεναγήσεων), που μας άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Επιστρέψαμε πλουσιότεροι σε γνώσεις και εμπειρίες και έτοιμοι να φιλοξενήσουμε με τη σειρά μας τους εκλεκτούς εταίρους μας.

Προηγούμενο άρθροΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΔΑΠ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΙΛΚΙΣ
Επόμενο άρθροΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΙΛΚΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΟΛΥΑΝΗΣ ΚΑΙ ΚΙΛΚΙΣΙΟΥ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ