Αρχική Κοινωνικά ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ Ν.ΚΙΛΚΙΣ «ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ»

ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ Ν.ΚΙΛΚΙΣ «ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ»

27
0

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ

Η απώλεια του Δημήτρη Νικοπολιτίδη, ενός σημαντικού ανθρώπου, που εργάστηκε με πάθος για τη διάσωση και διάδοση της ποντιακής γλώσσας και της ιστορίας του τόπου μας, είναι μεγάλη.

Γεννημένος το 1925 και μεγαλωμένος στον τόπο μας, το Κιλκίς, από Καρσλίδες Ποντίους γονείς, ο Δημήτρης Νικοπολιτίδης αποφοίτησε από την Φιλοσοφική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και υπηρέτησε ως φιλόλογος εκπαιδευτικός σε δευτεροβάθμια σχολεία της Μακεδονίας, καθώς και στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης, στην Κωνσταντινούπολη. Πέρα από εξαιρετικός δάσκαλος, υπήρξε και πολυγραφότατος συγγραφέας ηθογραφικών κωμωδιών στην ποντιακή διάλεκτο: «Ο πρόεδρον τη χωρί», «Όλ(ε)α για την Παναΐλαν», «Τη Κίτσας η γλώσσα τρανόν εν», «Χωρίς εσέν’ ‘κι ‘ίνουμαι, χωρίς εσέν’ ‘κ’ ευτά(γ)ω», «Η Λίτα εγάνωσεν τα πουλούλ(ε)α». Η θεατρική ομάδα της Ένωσής μας τίμησε έργα του συγγραφέα στο παρελθόν με πιο πρόσφατη συνεργασία την επαναφορά στη σκηνή της κωμωδίας του, «Χωρίς εσέν’ ‘κι ‘ίνουμαι, χωρίς εσέν’ ‘κ’ ευτά(γ)ω», τον χειμώνα του 2019-2020 και συνεχίζει να περιοδεύω μέχρι και σήμερα.

Ο Δημήτρης Νικοπολιτίδης υπήρξε άξιος διανοούμενος της ποντιακής μας παράδοσης και άφησε παρακαταθήκη για εμάς τους νεότερους ένα σπουδαίο έργο αναφορικά με την ποντιακή γλώσσα: τους ζωηρούς διαλόγους των θεατρικών του έργων, τα περισσότερα από 300 ανέκδοτα στο περιοδικό «Ποντιακή Εστία», αλλά και το έργο της ζωής του, το σπουδαίο «Λεξικό της Ποντιακής Διαλέκτου». Η ζωή και η δράση του έδωσε το παράδειγμα της φιλομάθειας, της υπηρέτησης του χρέους προς τον Τόπο και τους Ανθρώπους του, το οποίο οφείλουμε, ο καθένας από πλευράς του, να ακολουθήσουμε με θέρμη και αγάπη. Είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες για την παρουσία του και την προσφορά του στο Σωματείο μας, και κατ’ επέκταση στην πόλη μας, με πιο πρόσφατο «δώρο» από τον ίδιο, την πολύτιμη παραχώρηση του φωτογραφικού του αρχείου για την μεγάλη Καμπάνα του Καρς που παρουσιάστηκε στο κοινό της πόλης μέσα από την αφιερωματική εκδήλωση που διοργανώσαμε τον Οκτώβριο του 2022.

Θα μας λείψει η δοτική προσωπικότητά του. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους πολυπληθείς φίλους και μαθητές του. Η Ένωση Ποντίων θα δωρίσει αντί στεφάνου χρηματικό ποσό σε Ίδρυμα της πόλης μας εις μνήμη του εκλιπόντος δασκάλου μας. Καλό παράδεισο!

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Παναγιώτης Δαμιανίδης

Ο Υπέυθυνος Τύπου

Αργύρης Κετσετσής

Προηγούμενο άρθροΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΚΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟ: ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ, ΙΟΥΛΙΑΝΑ, ΜΑΗΣ ’68, ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΑΞΗ – ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ «ΤΕΩΣ»
Επόμενο άρθροΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΝΔ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ