Αρχική Πολιτική ”ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ” ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ-ΑΘΛΗΤΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 16 ΕΤΩΝ ΩΣ...

”ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ” ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ-ΑΘΛΗΤΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 16 ΕΤΩΝ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΝΟΣΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

150
0

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Των:       Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:    Την κ. ΥπουργόΠολιτισμού και Αθλητισμού

Υπόψη: κ. Υφυπουργού αρμόδιου για Θέματα Αθλητισμού

ΘΕΜΑ«”Δύο μέτρα και δύο σταθμά” για μαθητές-αθλητές άνω των 16 ετών ως προς τον έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό σε σχολεία και αθλητικούς συλλόγους»

Κυρία, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, οι μαθητές-αθλητές άνω των 16 ετών είναι υποχρεωμένοι να κάνουν «self test» στο σχολείο όπου γυμνάζονται, ενώ στους αθλητικούς συλλόγους απαιτείται «rapid test», προς έλεγχο του ενδεχομένου νόσησης από τον κορωνοϊό, γεγονός που καθιστά αδύνατο για μια μη εύπορη οικογένεια το να ανταπεξέλθει στο μηνιαίο κόστος για την άθληση των παιδιών τους.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ.Υπουργοί:

Προτίθεσθε να αναθεωρήσετε και να ανακαλέσετε την υποχρέωση διενέργειας του

«rapid test» σε αθλητικούς συλλόγους, όσον αφορά σε μαθητές-αθλητές άνω των 16 ετών, αφού, οι υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν στους ως άνω συλλόγους, σύμφωνα με τα μέτρα που προβλέπονται για τους κλειστούς χώρους τους, με περιορισμένο αριθμό παιδιών ανά τετραγωνικό μέτρο, με τηρούμενο κατάλογο εισερχομένων-εξερχομένων, με τη μη χρήση τουαλέτας και αποδυτηρίων, με θερμομέτρηση και με την ύπαρξη υπεύθυνου για την διενέργεια των “test” προς έλεγχο για το ενδεχόμενο νόσησης από τον κορωνοϊό, καθιστούν ασφαλέστερο τον χώρο του κάθε αθλητικού συλλόγου από την άθληση στα σχολεία, όπου δεν υπάρχει τέτοιου είδους έλεγχος;

Ο ερωτών Βουλευτής ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΒΔΕΛΑΣ

Α.Π. Γρ. Κ/Ε: 599

ΘΕΜΑΑπάντηση στην υπ’αριθμ. 28/4-10-2021 Ερώτηση των κκ. Βελόπουλο Κυρ. και Α.Αβδελά.

ΣΧΕΤ.: Η υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟΑ /455257/5-10-2021 εισερχόμενη Ερώτηση.

Σε απάντηση της Ερώτησης των ανωτέρω Βουλευτών, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Από 27/09/2021 όλοι οι ανήλικοι αθλητές/αθλήτριες (μέχρι και 17 ετών) υποβάλλονται για την συμμετοχή τους σε αγώνες και προπονήσεις σε self test (τεστ αυτοδιαγνωστικού ελέγχου) για covid19, παρουσία του υπεύθυνου covid19 της ομάδας ή του προπονητή.

Σας επισημαίνουμε, απαντώντας στις αιτιάσεις σας, πως για τους ανήλικους μαθητές εφαρμόστηκαν για κάποιο διάστημα διαφορετικά μέτρα για τη συμμετοχή τους στις προπονήσεις από ότι για την παρακολούθηση στο σχολείο, πως ο αθλητισμός θεωρείται από την Επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Υπ. Υγείας, (που εξετάζει κάθε φορά τα εφαρμοζόμενα μέτρα), ως δραστηριότητα υψηλότερης επικινδυνότητας, σε σχέση με την εκπαίδευση.

Ο λόγος είναι πως κατά την εκπαίδευση οι μαθητές/φοιτητές φορούν μάσκα, ενώ κατά την άθληση όχι, και αυτό λόγω της ταχύπνοιας που αναπτύσσεται, οπότε η μάσκα καθίσταται μη υποχρεωτική. Δεν μπορούμε συνεπώς να συγκρίνουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις δύο αυτές δραστηριότητες, καθώς βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα επιδημιολογικού κινδύνου.

Επιπροσθέτως, η εφαρμογή ενός αρκετά αυστηρού πρωτοκόλλου (με rapid test στους άνω των 16 ετών) το διάστημα μετά τις θερινές διακοπές των αθλητών/τριών ήταν ένα μέτρο παρακολούθησης του επιδημιολογικού κινδύνου, το οποίο ζητήθηκε από την

Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να υπάρχει ετοιμότητα και επαγρύπνηση σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων λόγω των επιπλέον μετακινήσεων και επαφών στις διακοπές.

Για τον λόγο αυτό, και λίγο μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, από τη στιγμή που το επέτρεψαν τα επιδημιολογικά δεδομένα, επετράπη ένα λιγότερο αυστηρό πρωτόκολλο (διενέργεια τεστ αυτοδιαγνωστικού ελέγχου σε ανήλικους).

Μην παραλείπουμε όμως και το γεγονός, πως η πλατφόρμα των εμβολιασμών για τους ανήλικους άνω των 16 ετών έχει επιτρέψει τον εμβολιασμό τους από τον Ιούλιο, δίνοντας τη δυνατότητα να απαλλαγούν από τους προληπτικούς ελέγχους στον αθλητισμό και με μηδενικό κόστος.

Τέλος, θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, καθώς γίνεται αναφορά στην ερώτησή σας, πως η χρήση τουαλέτας και αποδυτηρίων στους αθλητικούς χώρους επιτρέπεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, εδώ και αρκετούς μήνες.

Εσωτερική Διανομή:

·      Γρ. Υφυπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού

·      Γρ. Γεν.Γραμμ.   

Αθλητισμού

·      Αυτοτελές Τμήμα Νομοθετικής Επεξεργασίας

& Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Προηγούμενο άρθροΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ ΜΕ ΙΒΕΡΜΕΚΤΙΝΗ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ. ΈΧΕΙ ΗΔΗ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΝΑ ΑΝΑΡΡΩΣΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Επόμενο άρθροΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΞΕΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ, ΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΩΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ. ΣΧΟΛΗ ΒΙΤΡΩ ΓΙΑ ΡΟΜΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ