Αρχική Κοινωνικά ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΙΛΚΙΣ ΑΝΔΡΕΑ ΒΕΡΓΙΔΗ

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΙΛΚΙΣ ΑΝΔΡΕΑ ΒΕΡΓΙΔΗ

152
0

«Ενενήντα εννέα χρόνια συμπληρώνονται, σήμερα, από  τη Μικρασιατική καταστροφή, τη μεγαλύτερη καταστροφή που υπέστη το έθνος μας στην ιστορία του, την ημέρα που γράφτηκε η ματωμένη αυτή σελίδα στο βιβλίο της ιστορίας μας.

        Οι διηγήσεις των Ελλήνων που έζησαν την καταστροφή είναι συγκλονιστικές. Αμέτρητες αυθεντικές μαρτυρίες, παραμένουν ζωντανές για να μας υπενθυμίζουν το θλιβερό ορόσημο του Σεπτεμβρίου του 1922: Ένα έγκλημα που παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και ως τέτοιο πλήττει ολόκληρη την ανθρωπότητα.

        Είναι χρέος μας να τιμούμε τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που σφαγιάστηκαν, αφανίστηκαν και εκτοπίστηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες, με τον πλέον βάρβαρο τρόπο.

        Η ιστορική μνήμη είναι ζωντανή, όχι μόνο για να μας θυμίζει, αλλά και για να μας καθοδηγεί.  Είναι ημέρα όχι μόνο μνήμης, τιμής και σεβασμού για τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και διωγμένους από τις πατρογονικές τους εστίες Έλληνες της Μικράς Ασίας, αλλά και ημέρα διδαχής. Είναι, επίσης, ημέρα χρέους για τη διαφύλαξη της ιστορικής αλήθειας.

        Η Μικρασιατική Καταστροφή δεν αποτελεί μόνο ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας της πατρίδας μας. Για όσους ζούμε σε πόλεις που δέχθηκαν πρόσφυγες, αποτελεί κομμάτι της τοπικής, αλλά και -σε αρκετές περιπτώσεις- της οικογενειακής μας ιστορίας.

        Είναι χρέος μας να κρατήσουμε τις μνήμες ζωντανές και για τις επόμενες γενιές, υπερασπιζόμενοι έτσι την ανάγκη του ανθρώπου να νοιώθει ασφαλής και να δημιουργεί, αντλώντας έμπνευση και δύναμη από τους προγόνους μας».

*Η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων στις 24 Σεπτεμβρίου 1998 και τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου.

Προηγούμενο άρθροΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΘΑΝΟΥ ΤΖΗΜΕΡΟΥ&ΦΑΗΛΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Επόμενο άρθροΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΙΛΚΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΟΙΚ. ΕΤΟΥΣ 2022

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ