Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δύναμη ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας
Το ρόλο της Ελλάδας ως δύναμης ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την ετοιμότητά της να συνδράμει ώστε να πετύχει η εκλογική διαδικασία στη Λιβύη ανέδειξε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του στη Διάσκεψη Κορυφής των Παρισίων. Ο Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων:
- Σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί, τόσο διμερώς όσο και ως μέλος της Ε.Ε. με την κυβέρνηση της Λιβύης που θα εκλεγεί.
- Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις συζητήσεις για συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με μία πραγματικά αντιπροσωπευτική κυβέρνηση της Λιβύης, που θα συγκροτηθεί με βάση την ελεύθερη βούληση του λιβυκού λαού και θα σέβεται τους κανόνες το Διεθνούς Δικαίου.
- Τόνισε ότι η Ελλάδα, ως γείτονας της Λιβύης, θέλει να δει τον λιβυκό λαό να ζει σε περιβάλλον ασφάλειας και ευημερίας, υπό την καθοδήγηση μιας ισχυρής και με πλήρη λογοδοσία κυβέρνησης, απαλλαγμένης από ξένες επιρροές και δεσμούς με το παρελθόν.
- Επισήμανε πως αναγκαία προϋπόθεση για την ειρήνευση και σταθεροποίηση της Λιβύης, χωρίς επιρροές τρίτων, είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων, των ξένων μαχητών και των ξένων μισθοφόρων το ταχύτερο δυνατό.
Τα Συμπεράσματα της Διεθνούς Διάσκεψης για τη Λιβύη ικανοποιούν την ελληνική πλευρά η οποία -σε συνεργασία με τους εταίρους και ιδιαίτερα με την Αίγυπτο- συνέβαλε με εποικοδομητικό τρόπο. Σημειώνεται ότι στα συμπεράσματα:
- Γίνεται σαφής αναφορά στη δέσμευση των Λίβυων για τη διενέργεια ελεύθερων, συμπεριληπτικών και αξιόπιστων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου.
- Στο θέμα της αποχώρησης των ξένων δυνάμεων, μισθοφόρων και στρατευμάτων, για πρώτη φορά γίνεται αναφορά σε χρονικό ορίζοντα απομάκρυνσης, καθώς υπάρχει σαφής αναφορά για την «άμεση ανάπτυξη χρονοδιαγραμμάτων», αναφορά στην οποία επέμεινε η ελληνική πλευρά μαζί με άλλους συμμετέχοντες.
- Υπάρχει σαφής αναφορά στην επιχείρηση IRINI και στο έργο που έχει επιτελέσει στην επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.
Απαραίτητη η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα
Σε εκδήλωση στο Παρίσι, έδρα της UNESCO για να την 75η επέτειο από την ίδρυσή της ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε για μια ακόμη φορά θέμα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα και κάλεσε το Λονδίνο να αρχίσει καλόπιστο διάλογο για το σκοπό αυτό. Ανέφερε ανάμεσα στ’ άλλα:
- Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Λονδίνο να επανενωθούν με το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκεται στην Αθήνα.
- Τον περασμένο Σεπτέμβριο, έγινε ένα κομβικό βήμα από την Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO για την Προώθηση της Επιστροφής των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης ή την Αποκατάστασή τους σε περίπτωση Παράνομης Ιδιοποίησης (ICPRCP). Για πρώτη φορά, υιοθέτησε ομόφωνα μια απόφαση που αναγνωρίζει ότι «η υπόθεση έχει διακυβερνητικό χαρακτήρα και, ως εκ τούτου, η υποχρέωση επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα αφορά απολύτως την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου».
- Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να προχωρήσει σε έναν καλόπιστο διάλογο με την Ελλάδα. Και τους ζητώ να το κάνουν. Άλλωστε, φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία της Ελλάδας. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή από αυτή για την επιστροφή του τμήματος που λείπει και την επανένωση Γλυπτών του Παρθενώνα, στη γενέτειρά τους, την Ελλάδα.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα «The Telegraph» ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των Γλυπτών. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι:
- Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Τα Γλυπτά κλάπηκαν τον 19ο αιώνα, ανήκουν στο Μουσείο της Ακρόπολης και πρέπει να συζητήσουμε αυτό το ζήτημα σοβαρά και με ειλικρίνεια.
- Η άρνηση να συζητηθεί το θέμα των Γλυπτών φαντάζει σε εμένα -δεδομένων των όσων έχουν συμβεί όσον αφορά την επιστροφή πολιτιστικών θησαυρών- ως μία αναχρονιστική προσέγγιση.
- Πρέπει να έχεις τη δυνατότητα να εκτιμήσεις την ομορφιά του μνημείου στην πληρότητά του. Δεν μιλάμε απλώς για οποιοδήποτε μνημείο, μιλάμε για ένα μνημείο που ουσιαστικά έχει «κοπεί» στα δύο, το μισό βρίσκεται στην Αθήνα και το άλλο μισό βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο. Επομένως, μιλάμε για την αποκατάσταση της ολότητας του μνημείου.
- Δεν θέλω να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες όσον αφορά μία διευθέτηση, διότι αυτές οι συζητήσεις είναι ευαίσθητες, αλλά θέλω να πω ανοιχτά ότι πρόθεσή μου είναι να θέσω το θέμα στον Μπόρις Τζόνσον κι ότι πιστεύω πως η βρετανική κυβέρνηση έχει να παίξει ρόλο.
420 εκατ. ευρώ για νέους αγρότες
Άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων για ένταξη στο νέο πρόγραμμα των «Νέων Γεωργών» προϋπολογισμού 420 εκατ. ευρώ. Στόχος του προγράμματος είναι να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους από 11.000 νέους να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, με βασική προϋπόθεση την ύπαρξη επιχειρηματικού σχεδίου.
- Το ποσό της ενίσχυσης ανάλογα με τον τόπο μόνιμης κατοικίας και την παραγωγική κατεύθυνση της εκμετάλλευσης κυμαίνεται από 35.000 έως 40.000 ευρώ και είναι υπερδιπλάσιο από το προηγούμενο πρόγραμμα.
- Η ενίσχυση καταβάλλεται σε δύο δόσεις Η πρώτη με την ένταξη του δικαιούχου στο μέτρο, αφορά το 70% του συνολικού ποσού ενίσχυσης, ενώ η δεύτερη κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου.
- Σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι για πρώτη φορά η διαδικασία υποβολής φακέλου και εγγράφων, αλλά και η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά.
- Ειδική μέριμνα προβλέπεται για τους δικαιούχους των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης και Φλώρινας, λόγω του σχεδίου απολιγνιτοποίησης.
- Στόχος είναι τα χρήματα να δοθούν στους νέους γεωργούς μέσα σε διάστημα το πολύ 6-7 μηνών.
Αλλάζει συνολικά το τι και πως διδάσκεται στα σχολεία
Για πρώτη φορά μετά από είκοσι χρόνια αλλάζει συνολικά το τι διδάσκεται στα σχολεία από το Νηπιαγωγείο μέχρι και το Λύκειο, το πως διδάσκεται, ενώ γενικεύεται και η ψηφιακή διάσταση σε ό,τι αφορά τα προγράμματα σπουδών.
- Η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο και, παρά την πανδημία, σήμερα έχουμε 166 νέα προγράμματα σπουδών. Τα 123 εκπονήθηκαν εκ νέου και 43 επικαιροποιήθηκαν μετά τη σημαντική προσπάθεια που είχε γίνει την τριετία 2011-2014.
- Τα προγράμματα σπουδών περιλαμβάνουν το περιεχόμενο του μαθήματος, κατευθύνουν τον σχεδιασμό του μαθήματος με ενδεικτικές δραστηριότητες και προτάσεις αξιολόγησης, ενώ προσδιορίζουν τους στόχους τους μαθήματος και τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα.
- Η πιλοτική εφαρμογή των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών θα ξεκινήσει αμέσως στα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία και θα είναι διετής, ενώ την άλλη εβδομάδα ξεκινά και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που θα συμμετέχουν σε αυτή.
- Η συμβολή των εκπαιδευτικών και σε αυτή τη μεταρρύθμιση είναι καθοριστική, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι και η ανατροφοδότηση που αναμένουμε από εκείνους.
- Για όλους αυτούς τους λόγους προβλέψαμε η πιλοτική εφαρμογή των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών να είναι διετής και βεβαίως δεν θα αφορά ακόμη τους μαθητές της Β’ και Γ’ Λυκείου, που ετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά η ένταξη των μεγαλύτερων τάξεων θα γίνει σταδιακά, μετά την διετία.
Αυτά που αλλάζουν:
- Το πρώτο που αλλάζει είναι το πώς διδάσκουμε. Πλέον περνάμε σε μία πιο κριτική, πιο βιωματική προσέγγιση. Για παράδειγμα στο μάθημα της Ιστορίας, αντί οι μαθητές να αποστηθίζουν ιστορικά γεγονότα, θα καλούνται να γράψουν μία επιστολή, μπαίνοντας οι ίδιοι στη θέση ενός ιστορικού προσώπου. Αντί να αποστηθίζουν τι έκανε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, θα καλούνται να γράψουν μια επιστολή σαν να είναι ο Ελευθέριος Βενιζέλος, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα της συγκεκριμένης εποχής.
- Το δεύτερο που αλλάζει είναι το τι διδάσκουμε. Πέραν του ότι εκσυγχρονίζεται η ύλη που προβλέπουν τα προγράμματα σπουδών, γενικεύεται και η διαθεματικότητα και η διεπιστημονικότητα. Για παράδειγμα στη Φιλοσοφία, εντάσσονται θεματικές εφαρμοσμένης ηθικής, η βιοηθική και η ηθική στην τεχνητή νοημοσύνη.
- Το τρίτο που αλλάζει είναι η γενίκευση της ψηφιακής διάστασης. Για παράδειγμα στη Γεωγραφία, οι μαθητές θα μπορούν να συμμετέχουν σε εικονικές περιηγήσεις σε διάφορα μέρη ανά τον κόσμο και θα μπορούν να εξασκούνται στη χαρτογραφία κάνοντας χρήση ψηφιακών μέσων. Απαραίτητος για την υλοποίηση αυτής της διάστασης είναι ο κατάλληλος εξοπλισμός, εξ ου και ένα σημαντικό κονδύλι του Ταμείου Ανάκαμψης αφορά στην αγορά διαδραστικών πινάκων που θα μπουν στα σχολεία μας.
Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα σχολείο σύγχρονο, διαδραστικό, που θα ανταποκρίνεται στις υψηλές απαιτήσεις του 21ου αιώνα.
Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών
Η απογραφή πληθυσμού – κατοικιών 2021, που γίνεται δέκα χρόνια από την προηγούμενη, επιστρατεύει, για πρώτη φορά, μία νέα μεθοδολογία για τη διενέργειά της. Θα γίνει πρωτίστως ηλεκτρονικά από τον κάθε πολίτη και γι’ αυτό έχει ως μότο το «Όλοι μετράμε». Θα συμπληρωθεί, ωστόσο από την παλιά μέθοδο της επίσκεψης απογραφέα στα σπίτια, αλλά μόνο για όσους δεν μπορέσουν να αξιοποιήσουν την ηλεκτρονική διαδικασία. Η όλη διαδικασία χωρίζεται σε δύο φάσεις.
- Στην πρώτη φάση, οι περίπου 60.000 απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ θα εναποθέσουν -ως τα μέσα του Νοεμβρίου- έναν κλειστό φάκελο σε κάθε οικία, διαμέρισμα ή κατάλυμα, με έναν μοναδικό κωδικό αριθμό. Χρησιμοποιώντας τον κωδικό αυτό, καθώς και τον κωδικό του στο Taxis, ένας εκπρόσωπος κάθε νοικοκυριού θα μπορεί να εισέλθει στην ειδική εφαρμογή της απογραφής, μέσω της ψηφιακής πύλης www.gov.gr, ώστε να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο για τον εαυτό του και τα μέλη του νοικοκυριού του, καθώς και για την κατοικία του.
- Στη δεύτερη φάση -που θα διαρκέσει από τις 27 Νοεμβρίου έως τα μέσα Δεκεμβρίου- όσοι πολίτες, για οποιονδήποτε λόγο (π.χ. μη εξοικείωση με νέες τεχνολογίες) δεν μπορέσουν να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά, θα δεχτούν επίσκεψη του απογραφέα της ΕΛΣΤΑΤ στο σπίτι τους για να τους απογράψει με τη συνηθισμένη μέθοδο «πόρτα-πόρτα», όπως συνέβαινε και σε προηγούμενες απογραφές.
Σκοπός της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών είναι η συγκέντρωση πρόσφατων στοιχείων για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού, καθώς και για τις συνθήκες που αφορούν τη στέγασή του. Είναι σημαντικό να υπάρχει έγκυρη στατιστική πληροφόρηση σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για τη χάραξη της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής πολιτικής της χώρας και την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της προς την Ε.Ε. και τους Διεθνείς Οργανισμούς. Ειδικότερα σκοπός της Απογραφής είναι:
- Η καταμέτρηση του Μόνιμου Πληθυσμού της Χώρας, δηλαδή των κατοίκων που διαμένουν μόνιμα σε κάθε Περιφέρεια, Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο, Δημοτική Ενότητα, Κοινότητα και αυτοτελή οικισμό, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και καθεστώτος διαμονής.
- Η καταμέτρηση του Νόμιμου Πληθυσμού της χώρας, δηλαδή των δημοτών κάθε Δήμου και Δημοτικής Ενότητας, βάσει του οποίου γίνεται η κατανομή των βουλευτικών εδρών στις εκλογικές περιφέρειες.
- Η συλλογή στοιχείων για τον αριθμό των κατοικιών, τα κύρια χαρακτηριστικά και τις ανέσεις τους.
- Η συλλογή στοιχείων για τον αριθμό και τη σύνθεση των νοικοκυριών, τα δημογραφικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του Μόνιμου πληθυσμού της Χώρας.
- Η καταγραφή στοιχείων σχετικών με την μετανάστευση (εισερχόμενη και εξερχόμενη μετανάστευση).
—
Νέα Δημοκρατία, Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας – stratigikos@nd.gr